ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Научна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце Делчев

08 ноември 2019 21:50, Неврокопска митрополия
Научна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце Делчев

Днес в престолния град на Неврокопска митрополия се състоя научна конференция по повод 125-та годишнина на епархията. Научното мероприятие бе проведено в сградата на Неврокопска св. митрополия и в него бяха отбелязани основните моменти от историята на епархията и от живота и делата на блаженопочившите Неврокопски митрополити. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим откри научното събитие, като благопожела на всички участници успех.

Със слово се обърна и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Той изтъкна, че общината ще работи и в бъдеще с Неврокопска св. митрополия, като изтъкна, че съвместната работа е полезна за всички.

Митрополит Серафим започна конференцията с обзор на историята на Неврокопска епархия. Той говори за Неврокопска епархия от времето на първата апостолска проповед до средновековието и възрожденската епоха. Подробно разказа за това как исторически се оформя епархията, както и периода на петимата Неврокопски митрополити от най-ново време.

Гл. ас. Д-р Георги Величков от Югозападния университет говори върху темата: „Гръцки средновековни извори за Неврокопска епархия”. Той изтъкна любопитните факти около самото оформяне на епархията още в първите години след проповедта на апостол Павел на европейския континент. За „Неврокопска епархия в края на XIX и първата половина на XX век (при митрополитите Иларион, Макарий и Борис)” говори докторант Десислава Георгиева, която очерта живота и делата на тримата митрополити преди комунистическия атеистичен режим. Тя характеризира светителстването на митрополит Макарий Неврокопски като служение на милосърдието и подпомагането на хората, особено през тежките години в страната по онова време. За Неврокопския митрополит Борис докторант Десислава Георгиева каза, че той е един от най-изявените духовници на Неврокопска епархия и на Българската църква като цяло. По думите й най-големите си лични и духовни успехи Неврокопският митрополит Борис постига по време на своето служение в епархията. "Благодарение на митрополит Борис Неврокопска епархия се нарежда сред челните места в страната по организирането на християнски братства. Той подпомага и изграждането на храмове в цялата епархия", каза още тя.

На конференцията една от темите бе и за строителството на храмове в Неврокопска епархия. Докладът бе на д-р Жана Пенчева - Маркова. За "Духовници от Неврокопска епархия с принос към Църквата и Родината" говори Николай Даутов. Той обърна особено внимание на брата на св. Паисий Хилендарски, чийто живот е слабо познат у нас.

В края на научната сесия бе представена новата книга на Неврокопска епархия - "Моят път в живота - пътят към Голгота", в която са включени доклади от миналогодишната конференция по повод 130 години от рождението и 70 години от мъченическата и изповедническа смърт на Неврокопския митрополит Борис. Открита бе и фото-документална изложба посветена на голямата годишнина на Неврокопска епархия.

В 18 часа се състоя и концерт на народен хор и оркестър, изнесен от музикалното училище в гр. Серес, Гърция.

Научната конференция бе излъчена и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://web.facebook.com/1832220050379133/videos/3253490138055345/

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Научна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце ДелчевНаучна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце Делчев
« предишна новинаследваща новина »