ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце Делчев

09 ноември 2019 12:25, Неврокопска митрополия
Заупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце Делчев

В храм "Успение Богородично" в гр. Гоце Делчев бе отслужена Заупокойна св. литургия за блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил. Заупокойното богослужение бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополита на Лангада Йоан от Гръцката православна църква, Великотърновския митрополит Григорий, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил и Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, свещеници и дякони от епархията. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от смесения хор на Неврокопска митрополия и ученици от музикалното училище в гр. Серес, Гърция, а църквата бе изпълнена с православни християни и духовни чеда на приснопаметния Неврокопски митрополит.

"Със светата Литургия, с приобщаването на св. Трапеза и с молитвата, която отправяме за упокой на обичания от всички нас дядо Натанаил, ние казваме, че заедно с него и с всички светии, както и с всички наши братя и сестри в Христа чрез благодатта на Св. Дух ние сме едно, защото всички сме живи членове на тялото Христово, на Църквата. В този ден макар и споменът да изпълва сърцата ни с известна скръб за това, че дядо Натанаил не е сред нас, в същото време Господ изпълва сърцата ни с радост и утеха за това, че отново заедно се събираме тези, които го обичахме и тези, които той обичаше и с които винаги търсеше начин да общува и да поддържа и приятелство, и духовна близост и връзка, защото беше убеден, че животът в Църквата е общуване в Христос, отчуждението е пречка за това да бъдем истински Христови ученици", каза в словото си Неврокопският митрополит Серафим. Той благодари и на двата хора за песнопенията по време на Божествената литургия, както и на всички, които са отделили време, мисли и молитви за душата на Неврокопския митрополит Натанаил при отбелязваето на шестата годишнина от блажената му кончина.

"Митрополит Натанаил за нашата Църква е един емблематичен образ, който изразява служението на единството, свидетелството на Любовта и служението на смиреномъдрието", каза митрополитът на Лангада Йоан.

След панихидата бе отслужен и трисагий на гроба на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, намиращ се в двора на Неврокопска св. митрополия.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Заупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце ДелчевЗаупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце Делчев
« предишна новинаследваща новина »