ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на Клисурската св. обител

15 октомври 2010 12:30, Софийска митрополия
Храмовата икона на св. Петка

На 14 октомври множество богомолци се стекоха в Девическия манастир „Св. Петка” край гр. Банкя, за да влязат в радостта на сестринството и да почетат в празничния ден паметта на преподобна Петка.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секрeтар на Светия Синод. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Пахомий - игумен на Дивотинския манастир, свещеник Любомир Стоянов, енорийският свещеник на с. Божурище и дякон Дамян Друмев.

В края на литургията еп. Наум припомни на вярващите житието и подвига на св. Петка, поздрави игумения Филотея и манастирското сестринство с храмовия празник и им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество.

Духовното тържество продължи с извършването на празничен водосвет, след което бе раздаден корбан за здраве на всички присъстващи.

Дъждовният и работен ден не попречи на стотици християни от цяла София да прииждат през целия ден, за да се поклонят в св. обител на светицата и да я почетат с различни приношения. А жителите на с. Клисура, които са я определили за своя покровителка, в този ден организират родови срещи и събор на селото.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Посрещане на владикатаНачало на св. ЛитургияНачало на св. Литургия"Благословено царство!"Клисурската св. обител отпразнува своя храмов празникКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникМалкият входКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникВ св. олтарКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникЧетене на апостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникВеликият входВеликият входПо време на "Символа на вярата"По време на "Символа на вярата"Клисурската св. обител отпразнува своя храмов празник"Твоя от Твоих""Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"Клисурската св. обител отпразнува своя храмов празникВодосветВодосветВодосветВодосветПоръсване за здравеКлисурската св. обител отпразнува своя храмов празникРаздаване на нафората"Преподобна света Петко, моли Бога за нас!"Игумения Филотея и Стобийски епископ НаумСтенопис от храмаОзаряваща светлинаКадилницаКлисурската св. обител обвита в сутрешна мъгла
« предишна новинаследваща новина »