ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Света Литургия и заупокойна молитва за загиналите по пътищата на България

18 ноември 2019 13:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Ден на възпоменание за загиналите по пътищата

На 17 ноември 2019 г. е Световният ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Димитър Стоев отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". В богослужбата съслужиха митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

Заупокойната молитва, посветена на всички жертви от пътнотранспортните произшествия в страната бе отслужена с благословението на митрополит Йоан от храмовото духовенство. Сред присъстващите официални лица бяха главен комисар Даниел Пашов - началник на ОДП-Варна, главен инспектор Петко Камбуров - началник на отдел "Пътна полиция" и комисар Илиян Илиев - началник на отдел "Охранителна полиция".

„Току-що ние чухме евангелието от Лука (Лк 12:16-21). В това четиво Господ предлага на слушащите тази Негова притча за богатия човек, който се сподобил с голяма реколта... Тази евангелска притча носи в себе си огромен смисъл, който трябва да се усвои от всеки човек, независимо от доходите му - било той богат човек или със скромни материални възможности“ - каза в проповедта си ставрофорен иконом Димитър Стоев.

Председателят на Катедралния храм заяви още, че тази притча трябва да бъде разбрана правилно, защото „Господ не осъжда човека за това, че е решил да построи нови хамбари и да събере там реколтата. Ако би ставало дума само за това, богатият човек би бил пример за загриженост за материалните блага, които му е изпратил Бог. Господ не осъжда намерението на богаташа да подобри работата, която той извършва. Но след добрата мисъл да построи нови, по-обширни хамбари, за да събере там богатата реколта, за да не погине нищо, поседвала много опасна житейска философия. Греховна, а затова и опасна - и ще каже на душата си: яж, пий и весели се (ср. Лк 12:19). Цялата проповед може да видите във видеото:

Видео, снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Ден на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищатаДен на възпоменание за загиналите по пътищата
« предишна новинаследваща новина »