ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Международна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университет

19 ноември 2019 17:10, Българска Патриаршия
Международна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Международната научна конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“. Форумът е двудневен и включва изследвания по различни теми, както за значението на обителта, така и запазените в нея сборници и литературни паметници. Сред обхванатите теми са: Средновековните славянски документи в архива на Зографския манастир – между любопитството на поклонниците и научния интерес, Зографски старци от първата половина на XIX век, Водоземни и канализационни съоръжения на българския манастир Зограф и др.

Конференцията е организирана от Софийския университет и Зографския манастир в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта. Зографският манастир в продължение на векове пази ценни извори за духовната, културната и икономическата история на атонските манастири, българите и Балканите и техните връзки и взаимодействия в по-широк географски ареал.

През днешния ден бе показано и копие на „Хрисовул (ферман) на Лъв Мъдри” – Зографската сводна грамота или летопис.

Целта на конференцията е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в манастира, и да се очертаят перспективите за бъдещи подходи и съпоставителни проучвания. В продължение на двата дни биват представяне проекти за издаване на ценни ръкописи и текстове от библиотеката на обителта. В конференцията вземат участие 54 изследователи от България, Великобритания, Гърция, Русия, Северна Македония, САЩ, Франция и др.

В утрешния ден в Университетската библиотека ще бъде открита изложба, посветена на книжовното богатство на манастира – тя е организирана от библиотеката и обителта.

 

 

Снимки

Международна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университетМеждународна научна конференция за Зографския манастир се провежда в Софийския университет
« предишна новинаследваща новина »