ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен празник в старинния софийски храм „Св. Петка” - с обновен фоторепортаж

15 октомври 2010 13:25, Софийска митрополия
Еп. Йоан оглави празничната св. Литургия в старинния храм „Св. Петка”

С камбанен звън и от множество духовници и миряни бе посрещнат в старинния храм ”Св. Петка” Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, който молитвено присъства на св. Литургия по повод храмовия празник.

Този древен храм в центъра на столицата винаги е бил много обичан и посещаван, дори и през най-тежките години за Българската църква. Християни от цяла София ежедневно идват тук, за да благодарят на Бога и да се помолят на преподобната наша майка Параскева-Петка за помощ и закрила.

Както всяка година, в празничния ден храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които искаха да участват молитвено в богослужението. Въпреки работния и дъждовен ден, те търпеливо изчакваха реда си: при канаскията - за да си купят свещички, при свещениците - да ги поръсят със светена вода, в храма – да се поклонят на празничната икона.

С благословението на Негово Светейшество тържественото богослужение бе оглавено от неговия викарий Знеполски еп. Йоан. В съслужение с архиерея в литургията взеха участие много предстоятели на столични храмове. Българският патриарх Максим бе в олтара и взе молитвено участие в богослужбата. По време на свещеническото причащение проповед произнесе протойерей Николай Николов. За преподобническия подвиг, за значението на името Петка, за историята и непрестанните чудеса на светите й мощи бе празничното слово на отеца.

В деня на храмовия празник еп. Йоан награди предстоятеля на храма протойерей Николай Николов с офикията „свещеноиконом”.

Негово Светейшество поздрави отец Николай с наградата, която получава ”по църковни заслуги, богослужебни, просветни, социални, заради грижите за храма и ревностно обгрижване на всички, които посещават Господния дом”. Патриархът каза още: „Като му честитя това ново звание, пожелавам му здраве, по-нататъшни успехи за служение на Бога, за удовлетворяване на духовните потреби на всички, които идват в храма и очакват от света Параскева чрез нейните служители Божието благословение и утеха”. Софийският викарий също го поздрави и му пожела: „Бог да го укрепява в дълголетие, в добро и още по-ревностно служение на св. Църква, за радост на всички ни и за просперитета на старинния митрополитски храм”.

След духовната радост получена в митрополитския храм, по утвърдена вече традиция на двора му бе раздадено благословено ястие (корбанът бе пет казана) на всички вярващи, дошли да получат чрез молитвите на преп. Параскевa Божието благословение.

 

Сайт на старинния митрополитски храм "Св. Петка": http://hramsvetapetka.org

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова, Анула Христова, Виктория Николова

 

 

Снимки

Целувателна икона на св. ПеткаЕп. Йоан благославяЕп. Йоан благославяДякон Иван ПетковПевцитеЧетене на св. АпостолЗнеполски еп. ЙоанИподяконитеЧетене на св. ЕвангелиеПо време на Херувимската песенПротойерей Николай НиколовПо време на Херувимската песенВеликият входВеликият входЕп. Йоан благославяЕп. Йоан благославяВ храмаПротойерей Николай НиколовПред ХристаВъзвеждане в чин "свещеноиконом"Даване на офикия "свещеноиконом"Негово Високоблагоговейнство Николай НиколовЕп. Йоан поздравява иконом Николай Николов пред църковното изпълнениеНегово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народ за празникаНегово Високоблагоговейнство Николай НиколовЕп. Йоан раздава нафораОтец Александър от храмовото духовенствоОтец Христо от храмовото духовенство През целия ден християни се покланяха на иконата  на св. ПеткаОбдарената икона на св. ПеткаХрамов празник в старинния софийски храм „Св. Петка”Негово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народ за празника
« предишна новинаследваща новина »