ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска богослужба в Деня на православната християнска младеж и семейство

22 ноември 2019 10:46, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празнуване на Въведение Богородично във Варна

На 21 ноември 2019 г. Православната църква чества празника Въведение Богородично. В Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Йордан Найденов, Георги Великов и Стефан Николов, митрополитския дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

В Деня на християнското семейство и на православната българска младеж митрополит Йоан привества всички присъстващи с празника Въведение Богородично и с първите дни на Рождественския пост. Той заяви: „В Свещеното Писание няма да намерим текст, който да описва това събитие (въвеждане на Пресвета Богородица в храма). Има описание в Свещеното Предание и виждаме, че празникът съществува от IV век. А след като от IV в. вече той е практика, следователно това е едно древно изпълнение на църковен ред, който така или иначе светата Църква чества, празнува и отбелязва, спомняйки това събитие.“

Варненският и Великопреславски митрополит отбеляза, че не случайно празникът Въведение Богородично е възприет да се чества като ден на православната християнска младеж и семейство. „Има много млади хора, които въобще не са чували за Христос, но може би ще чуят. Има много млади хора, които не са в Църквата, не че нямат желание, може би ще дойде и това време. Но онова, което е било в онзи старозаветен момент - в изпълнението на всичките пророчества от старозаветно време, в новозаветно време ние виждаме прекрасната възможност в този празник да се осъществи онази надежда, че действително въвеждането в храма и в Святая Святих на Пресвета Богородица ще предзнаменува онова славно рождение на Спасителя. Толкова скрито, смирено и тихо, но толкова велико и променящо целия свят“, допълни Архереят.

Митрополит Йоан каза, че пазникът Въведение Богородично е прослава и на родителите в пълнота, на тяхната родителска молитва. „Ролята на родителя е толкова велика и толкова сериозна, и Господ е дал такава възможност на хората, които са родители да възпитават децата си, че ето от страна на родителите и тяхната молитва дойде в света човек, който стана майка на Сина Божий“. Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да помага на всички православни семейства, млади хора правилно да разбират и оценяват отговорностите, които стоят пред тях в бъдещия им живот. Той отбеляза важността от сключването на граждански и църковен брак, които често се пренебрегват в нашето съвремие.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Празнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПротойерей Георги ВеликовПротойерей Стефан НиколовПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаДякон Венцислав ГеоргиевМитрополитски дякон Любомир ГеоргиевСтаврофорен иконом Димитър СтоевПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПротойерей Йордан НайденовПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във ВарнаПразнуване на Въведение Богородично във Варна
« предишна новинаследваща новина »