ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклис

25 ноември 2019 11:28, Българска Патриаршия
Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклис

В края на ноември месец, всяка година, Българската православна църква отбелязва паметта на св. Климент Охридски - покровител и духовен застъпник за всички научни работници в България. На празника параклисът на Богословския факултет чества и своя храмов празник.

Тържествата започнаха още от вчерашния ден, с отслужването на вечерното богослужение, а кулминацията на празника бе с отслужването на днешната св. литургия, възглавена от главния секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим. Той бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ставр. ик. д.р Добромир Костов, свещеници и прот. Александър Нешев и доц- д-р дякон Иван Иванов. Песнопенията бяха изпълнени от смесен хор при Богословския факултет, като към него се включиха и преподаватели обучавали на западно и източно пеене през годините. Проповед за празника каза четвъртокурсникът Иван Дрелев, който обърна особено внимание на великото дело на св. Климент Охридски, както и неговата борба и подвиг за проповядване на Словото Божие.

В края на богослужението епископ Герасим прочете поздравителния адрес от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. В него се казва: „„С отеческа любов и архипастирско благословение се обръщаме днес към всички вас – ученици и верни следовници на св. Климент Охридски, наш общ небесен учител и молитвеник за светата ни православна църква и първото ни висше училище Софийския университет, заедно с неговия скъп на сърцето ни Богословски факултет. Поздравяваме ви и всесърдечно ви приветстваме с празника на Охридския светец и чудотворец и благопожелаваме на всекиго от вас крепко здраве, бодър дух и истинско Светоклиментово дръзновение на попрището, на което сте избрали да посветите силите си и даруваните ви от Всеподателя разнолики таланти. Усвоявайте с любов, усърдие и ревност Божествената наука, като отваряте широко умовете и сърцата си за повеите на Утешителя, Духа на премъдростта и на всяка истина, Който единствен ще направи от вас истински богослови на Христовата църква. Достойни приемници и подражатели на апостолското дело на светите равноапостолни братя Кностантин-Кирил и Методий, на св. Климент и на св. Наум Охридски и на всички онези, които в далечните столетия са полагали основите на християнската проповед сред нашите предци. Възпитавали са и са обучавали в духа на Евангелието, и с много любов и постоянство са вграждали многоликия някога наш народ, сред жителите на Царството Божие, което е Царство на светлината, на истинското Богопознание и на вечния живот”.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов благодари на епископ Герасим за това, че тази година той бе част от духовното тържество на висшето богословско школо, като допълни, че „невероятно мъдро Църквата е решила да възпее св. Климент Охридски. Имахме едни паримийни четива снощи, които бяха посветени на премъдростта. Днес едно апостолско четиво, посветено на първосвещеника и едно евангелско четиво за добрия пастир. Всичко това е св. Климент и на нас нищо друго не ни остава, освен да сведем глави и да бъдем достойни чеда в неговото стадо и да живеем под неговия покров”.

Специално за днешния празник бе направено и коливо с образа на св. Климент Охридски, което в края на богослужението бе осветено от ефимерия при параклиса протойерей д-р Сава Кокудев. Традиционното литийно шествие в този ден също бе извръшнето, като хоругвите с образите на св. Климент Охридски и Св. Трима Светители преминаха през целия център на столицата от площад „Св. Неделя” до паметника на св. Климент, който се намира в градинката между Парламента и Софийския университет.

За празника на св. Климент може да се каже още, че се чества с особена почит от страна на богословите у нас от началото на миналия век, когато богословската наука започва своите първи стъпки в академичните среди в България.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклисБогословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза храмовия празник на академичния параклис
« предишна новинаследваща новина »