ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев

28 ноември 2019 17:58, Софийска митрополия
Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев

На 28 ноември в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе извършено опело на ставр. ик. Мина Минчев, дългогодишен председател на катедралния храм.

Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в столичната катедрала „Св. Неделя“ в четвъртък - деня, когато църковното настоятелство е установило да се четат специални молитви за здраве, укрепване и спасение на вярващите.

В сутрешните часове на деня бе извършена Заупокойна литургия, в памет на упокоилия се духовник. Тя бе възглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, с когото съслужиха храмовите свещеници.

След края на литургията, заедно с присъстващото духовенство той отслужи и трисагий пред ковчега на отец Мина, който бе поставен в центъра на храма.

Подобаващо за чина на погребение за свещеник, след заупокойното последование започна четене св. Евангелие от столични духовници.

Да изпратят в последния му земен път, преставилия се пред Бога свещеник, в катедралата се събраха неизброимо множество софийски духовници, към които се присъединиха свещенослужители и от други епархии.

В по-голямата си част те бяха благодарни събратя, които с помощта на упокоилия се духовник възрастваха във вярата и придобиваха опит в дяконското и свещеническото служение. Друга, не по-малка част, бяха приятели, състуденти и съработници на Божията нива, с които години наред споделяха трудности, житейски неволи и радости, а останалите, преизпълнили храма бяха: семейството, родните, близките на отеца и християни от различни енории и градове, дошли да почетат образцовия свещеник и да го изпратят в последната му земна пътека.

Чинопоследованието на опелото бе предстоявано от Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. В мертвното последование се включиха Техни Високопреосвещенства: Ловешки митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Врачански митрополит Григорий и Техни Преосвещенства: Мелнишки еп. Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, Софийски протосингел, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архиерейски наместници на Софийска епархия, голямото множество духовници и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Храмът, изпълнен с опечалени роднини, енорияши и духовни чеда скърбеше за своя всеодаен пастир и наставник. Със запалени свещи в ръка всички вместо поздрав мълвяха: „Бог да прости отец Мина!“, а светлинките от многобройните запалени свещи, като че ли искаха да осветят по-добре пространството, в което за последен път бе ревностния свещеник.

В края на чинопоследованието, Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание с пастирско слово, в което изтъкна достойнствата на упокоилия се духовник и отправи към близките и присъстващите пастирски думи на съболезнование и утешение.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи, придружен от цялото църковно изпълнение към гробното място, подготвено на Централните софийски гробища.

Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се ставроф. ик. Мина Минчев! Вечна и блажена да бъде паметта му и да настани Бог душата му в селенията на праведните!

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК: https://flic.kr/s/aHsmJEWWZW

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина МинчевОпело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев Гробното място на ставр. ик. Мина Минчев
« предишна новинаследваща новина »