ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща с министъра на образованието в Богословския факултет

30 ноември 2019 16:19, Българска Патриаршия
Среща с министъра на образованието в Богословския факултет

На 27 ноември в Богословския факултет на СУ се състоя среща, на която, по покана на декана доц. д-р Ивайло Найденов, присъстваха Министъра на образованието г-н Красимир Вълчев и неговият екип: зам.-министър Таня Михайлова, г-жа Радостина Новакова - директор на дирекция "Квалификация и кариерно развитие" в МОН, д-р Климент Христов – директор на дирекция "Връзки с обществеността и протокол", както и част от Експертния съвет по религия: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, проф. Макариев – председател на Експертния съвет по религия, доц. Легкоступ, проф. Омарчевски, проф. Андонов, Коста Костов (МОН), Росица Георгиева и ръководството на Богословския факултет: доц. Дамянова, доц. Павлов и доц. Александров.

Основна тема на срещата, която бе предварително определена в разговор между министъра и декана, бе подготовката на учители в допълнителна квалификация за нуждите на обучението по предмета Религия. През изминалата година бяха проведени два такива курса, съответно от Богословските факултети на СУ и ВТУ, едногодишни, с 300 часа натовареност, ориентирани към учители от началното училище. На тази среща присъства и колегата Албена Стоичкова, която посещава този курс и сподели с представителите на МОН положителните си впечатления от обучението. За учителите, които се учат в БФ на СУ следва държавен изпит (14.12.) и за успешно завършилите - тържествено връчване на дипломите на празника на св. Трима Светители. Според плановете на МОН този курс ще се реализира и през 2020 г.

Голяма част от разговора бе посветена на наредбите, които некоректно дефинират правата на учителите по религия. Г-н Министърът и неговият екип поеха ангажимент те да бъдат коригирани възможно бързо.

Митрополит Йоан, който е надзорник на Софийската духовна семинария и същевременно член на Експертния съвет по религия, постави на г-н Министъра и на екипа от МОН няколко конкретни въпроса свързани с програмите на семинариите, както и изказа ценно мнение и сподели опит за възможно най-добрия подбор на учители, които да се обучават в споменатия по-горе едногодишен курс.

Срещата завърши с разговор с г-жа Радостина Новакова, в който бяха обсъдени възможностите академичната колегия на Богословския факултет да участва в обученията на учители в различните форми на програми и инициативи на МОН.

След срещата гостите се отправиха към Софийската духовна семинария, където се проведе награждаването на началниците на РУО в страната за успехи при въвеждането на предмета Религия. Семинаристите пък представиха кратка музикална програма.

 

 

« предишна новинаследваща новина »