ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови йеромонах и дякон на Софийска епархия (обновено с фоторепортаж)

17 октомври 2010 16:55, Софийска митрополия
Великият вход

В четвъртата неделя слeд Въздвижение на Честния Кръст Господен, когато Православната църква почита св. Отци от VII Вселенски събор, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство, и храмовото духовенство.

По време на св. Литургия софийският викарий възведе в йеромонашески чин дякон Рафаил от Кладнишкия манастир. Новият йеромонах е завършил Богословския факултет на СУ през 1996 г. През годините след това работи в социалната сфера на различни столични общини и като редактор на богословска литература в издателска къща „Тавор”. През 2008 г. е постриган за монах в семинарския храм „Св. Йоан Рилски” и отива на послушание в Чипровската св. обител „Св. Йоан Рилски”. С благословение на Негово Светейшество преминава в Софийска епархия и е на послушание в манастира „Св. Николай”, край с. Кладница, в който се подвизава и го обгрижва.

„Съхранете Божията благодат с чист живот, с добро сърце и с любов към Бога и ближните. На добър час!”- му благопожела владиката.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на неделната св. Литургия бе възведен в дяконски чин Стоян Илиев Чиликов, родом от гр. Асеновград.

Новият дякон е завършил Богословския факултет през 1996 г. Специализира в Московската духовна академия при Троицко-Сергиевата лавра ”Преп. Сергий Радонежки”, след което в Солунския университет „Аристотел”, а след това в Папския институт в гр. Берн. През 2002 г. постъпва на научна работа в Пловдивския университет, където сега е редовен доцент в специалност „Патрология”.

Архиереят го представи пред църковното изпълнение с думите: ”Той не само посвети дълги години на изучаване на богословските науки, но и прояви съзнателен стремеж към духовен живот... Едно от най-добрите съчетания е свързването на учеността с приемането на духовен сан. Множество учени са успели да направят сериозни изследвания в областта на богословието благодарение на приемането на благодатта на Св. Дух чрез свещенството”. Епископът го настави: „Запазете Вашето търпение, уважение и кротост, което винаги сте носили и с радост изпълнявайте дяконското служение, което е много отговорно и благодатно. Каквото начало положите сега, така ще върви и Вашето служение занапред. Изкушения ще има, но дерзайте, с Божията благодатна помощ, на добър час!”- завърши епископът.

Вдъхновена проповед върху неделното евангелие произнесе ставр. ик. Мина Минчев. В нея той каза: „Братя и сестри, посещавайте църковните служби, слушайте църковни поучения, но всеки трябва да се потруди преди всичко за сърцето си и да го направи добра почва: да го разорава, да го чисти от “камъни” и “тръни”, тоест от греховни зародиши и израстъци, да го напоява с чистото и святото... Светите отци, чиято памет честваме днес, са били не само големи и неуморни сеячи на словото Божие, но и изпълнители на словото. Техните сърца са били “добра почва”, на която това слово е пониквало, расло и принасяло най-обилен добър плод. Не само словото Божие е семе, но и всяко човешко слово. И не само проповядването на словото Божие е сеене, но и всяка наша беседа, всеки наш разговор е също сеене. Ние изговаряме много думи, без да си даваме сметка за последствията от тях. Човешкото слово е живо зърно, способно да принесе съответен плод: ако нашите думи са пълни със здрави мисли, добри чувства и желания, те несъмнено ще принесат и добър плод; ако ли са изпълнени със зловредни мисли, лоши чувства и желания, то такъв ще бъде и техният плод. Не забравяйте, че за всяко празно слово ще отговаряме в Съдния ден пред Бога (Мат. 12:36)! Да внимаваме, щото никога да не излизат из устата ни гнили думи (Еф. 4:29), сквернословие, хула, лъжа, измама, клевета!” – завърши отецът.

В края на литургията еп. Йоан поздрави новоръкоположените софийски свещенослужители и ставр ик. Мина Минчев, който в днешния ден има свой личен празник (навършва 55 г.), и им преподаде отеческото благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Великият входВеликият входВ подготовка за дяконско служениеВеликият входДякон Рафаил (в средата)Еп. Йоан представя новия йеромонахОтец Мина, дякон Рафаил и отец АнтонийРъкоположение за свещеническо служение"Достоeн!""Достоeн!""Достоeн!"Отец Мина, иподякон Стоян и дякон ПетърЕп. Йоан представя новия дяконЕп. Йоан ЗнеполскиРъкоположение за дяконРъкоположение за дяконРъкоположение за дякон"Достоен!"Ръкоположение за дякон"Достоен!"Еп. Йоан представя новия дяконСтавр. ик Мина Минчев"Со страхом Божиим..."Новият дяконЕп.ЙоанДяконитеСтавр. ик Мина МинчевОтец Мина и отец ТоскоЕп.Йоан поздравява новите свещенослужителиБогомолциСъпругата на новия дякон Отец Рафаил се поздравява с неговия състудент и приятел свещеник Иван
« предишна новинаследваща новина »