ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петковден в Копривецкия манастир „Св. Петка”

18 октомври 2010 10:57, Русенска митрополия
Храмов празник на Копривецкия манастир

На 14 октомври Православната Църква чества паметта на преподобна Параскева-Петка Търновска. Почитта към преподобната в богохранимата Русенска епархия е много голяма. На нея са посветени общо 26 църкви. В деня на св. Параскева-Петка своя храмов празник отпразнува и едноименният манастир в с. Копривец, общ. Бяла.

На 13 октомври архим. Емилиан, и. д. на Копривецката св. обител „Св. Петка”, в съслужение с йером. Висарион, йером. Филарет и йером. Антоний отслужиха 9-и час с велика вечерня и акатист към преподобната Параскева-Петка Търновска. По време на празничната вечерня в манастирския храм взеха молитвено участие честни поклонници от Русенска и от Великотърновска епархия.

На 14 октомври, когато е храмовият празник на Копривецкия манастир, духовниците отслужиха последованието на утренята и св. Литургия. След това беше отслужена панихида за монахиня Варвара, игуменка на св. обител. Празничното богослужение завърши с водосвет и панагия – въздигане на хляба. Жителите на селото предложиха на честните поклонници рибен обяд.

+++

Кратка историческа справка:

На 14 октомври 1989 г. Смоленският епископ Нестор, викарий на Доростоло-Червенския митрополит Софроний, открива манастира, като освещава параклиса „Св. Параскева”. Постригва първата монахиня Варвара и я назначава за първа игумения на св. обител. През годините монашество приемат и други възрастни овдовели жени: монахиня Екатерина и монахиня Параскева. На 14 октомври 2009 г., Петковден, се престави в Господа тежкоболната игумения Варвара. Манастирът остава без обитателки. През месец април 2009 г. Русенският митрополит Неофит назначава за и. д. игумен на Копривецкия манастир Басарбовския игумен архим. Емилиан, който е духовен син на Смоленския епископ Нестор. От месец април 2010 г. в манастира се подвизават две монахини, Магдалина и Фотиния. През 2010 г. беше предприето проектиране за реконструкция на манастира от епархийския съветник арх. Цвети Русинов.

Светата обител очаква своите послушници.

Текст: Архим. Емилиан
Снимки: Станимир Велчев

 

 

Снимки

Храмов празник на Копривецкия манастирХрамов празник на Копривецкия манастирХрамов празник на Копривецкия манастир
« предишна новинаследваща новина »