ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на св. антиминс в храм „Успение Богородично”, с. Трапище

18 октомври 2010 14:43, Русенска митрополия
Полагане на св. антиминс в с. Трапище

На 17 октомври Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит извърши чин на полагане на св. антиминс в храм „Успение Богородично”, с. Трапище, Разградска духовна околия. В богослужението взеха участие ставр. ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, свещ. Иван Стоянов, свещ. Боян Илиев и дякон Кирил Синев.

На клира църковните песнопения изпълни г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След светилните на утренята беше извършен водосвет. Прочетени бяха псалмите 144, 22 и 83. Основата на св. престол беше поръсена със светена вода. Духовниците измиха св. престол и го облякоха с бяла покривка (срачица). При четене на псалом 92 митрополит Неофит покри св. престол с втора покривка на св. трапеза (индития). Положена бе и третата покривка на св. престол (илитон). Върху престола духовниците поставиха напрестолно св. евангелие, напрестолен кръст, дарохранителница, напрестолно кандило и свещници. Митрополит Неофит поръси със светена вода стените на новопостроения храм. При пеене на тропари извършихме шествие около храма с носения от митрополита св. антиминс. След това митрополитът внесе св. антиминс в св. олтар и го положи на св. престол. Прочетена бе коленопреклонна молитва.

Проповед, посветена на значението на храма и притчата за сеяча, произнесе г-н Младенов.

Негово Високопреосвещенство благодари на вярващите за благоговейното им участие в богослужението. Той ги посъветва редовно да посещават богослуженията в новия им храм. Поздравителни слова към жителите на с. Трапище поднесоха областният управител на гр. Разград г-н Валентин Василев и кметът на селото г-н Ялчън Мюсрефов. На празненството присъства и кметът на общ. Лозница г-н Айхан Хашимов.

Областният управител на гр. Разград подари на енорийския свещеник няколко от най-важните богослужебни книги за нуждите на новопостроения храм.

Кметът на с. Трапище представи историята с построяването на храма, който е започнат през 2002 г., като е сформиран инициативен комитет. Той поздрави жителите на селото за тяхната съпричастност към това богоугодно дело и прочете списък с имената на дарителите.

След архиерейското богослужение вярващите отнесоха по домовете си благословен корбан.

Да е честит новият храм на жителите на с. Трапище, които въпреки тежките времена са успели с Божия помощ да завършат строежа на църквата, продължил осем години.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Полагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. ТрапищеПолагане на св. антиминс в с. Трапище

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »