ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Реставриран е олтарният балдахин в католикона на Бачковския манастир

12 декември 2019 16:34, Бачковска света обител
ОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

В навечерието на Рождеството, на Боговъплъщението, Пресветата Пречистата Богородица ще бъде зарадвана с пълното възстановяване на олтарния балдахин в главната църква на посветения и́ манастир.

Оригиналният балдахин, в светая светих на храма, е от 1632г. и е най-старият запазен в България. Изработен е от сребро, мед и бронз с цветни метални позлатени орнаменти, филигранни украси, запълнени с цветен клетъчен емайл. Някои метални части са били позлатени, също и куполният диск с изображението на Христос Вседържител, „таванът” и куполите върху него са от позлатено сребро.

Сега, олтарният балдахин е събран и възстановен върху Св.Престол, след не особено внимателното му сваляне преди около 10 години. Извършената прецизна реставрация е от реставратора г-н Милен Воденичарски, който върна балдахина в изначалната му прелест. Извършено е пълно възстановяване, нанесена е нова позлата, липсващите частички са възстановени, емайлът е почистен и където трябва възстановен.

Г-н Воденичарски лично сглоби балдахина на мястото му в олтара на съборната църква на Бачковската обител, стоящ над древния Св.Престол.

В хода на възстановяването, беше заснет за първи път оригиналният Св.Престол от 11 век, вторично вграден през 1604 година при възстановяването на храма.

Светата обител изказва благодарност на столичния златар и реставратор Милен Воденичарски и екипа му и му пожелава Бог да благослови ръцете му в здраве и духовна бодрост.

 

 

Снимки

ОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРОЛТАРЕН БАЛДАХИН НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР - СЪСТОЯНИЕ ПРЕДИ РЕСТАВРАЦИЯТАСТАРИЯТ СВЕТИ ПРЕСТОЛСТАРИЯТ СВЕТИ ПРЕСТОЛСТАРИЯТ СВЕТИ ПРЕСТОЛСТАРИЯТ СВЕТИ ПРЕСТОЛ
« предишна новинаследваща новина »