ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополити от Св. Синод се срещнаха с министъра на труда и социалната политика

13 декември 2019 15:16, Българска Патриаршия
Митрополити от Св. Синод се срещнаха с министъра на труда и социалната политика

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод митрополити на БПЦ-БП се срещнаха днес с г-жа Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. Срещата се състоя в сградата на Св. Синод, а в нея участие взеха Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод и юристите на Св. Синод.

По време на срещата министър Сачева благодари за възможността да се състои такъв прием и на него да бъде обсъдено становището изразено от Св. Синод по повод новия закон за социалните услуги. Тя обясни на митрополитите какво е наложило появата на този закон, като обърна внимание на различните социални услуги, които държавата извършва по отношение на социално слабите деца, възрастни хора, хора с увреждания и др. Тя сподели, че в момента държавата финансира с около 250 милиона лева 1356 учреждения, като поясни, че министерството не финансира неправителствени организации. По думите й новият закон няма за цел да регламентира незаконни и необосновани намеси в семействата, провеждане на антисемейни политики или отнемане на деца от техните родители. Предвижда се и създаването на структури. На Високопреосвещените митрополити министър Сачева обясни и страховете на стотиците хора, които са изразили своите желания по отношение на промените в този закон. Тя изрази желанието си дискусиите по отношение на закона да бъдат поставени на пределен план, поради това и законът бе отложен.

От своя страна Ловчанският митрополит Гавриил изрази своето и на своите събратя мнение, че подкрепят предвижданото отлагане на закона с шест месеца, за да могат да бъдат чути и приложени забележките на всички заинтересовани страни. Той изрази своите надежди в закона да бъдат приети и някои предложения на Св. Синод, като допълни, че основното желание на архиереите от Св. Синод е така да бъде създаден законът, че той да бъде максимално полезен и добър за българските деца и българското семейство.

Според юристите на Св. Синод законът се нуждае от сериозно обсъждане, а не толкова от политизиране. Те посочиха примери за сериозни проблеми и възможност за злоупотреба, като споделиха и свои наблюдения, че в така написания закон има конфликт на интереси. Юристите изразиха желанието си в закона да бъдат включени добри практики от доста европейски страни, които на преден план изтъкват семейството, като основна единица на обществото.

По време на срещата бе постигнато взаимно съгласие за създаване на съвместни работни групи за обсъждане на закона, ако той бъде отложен, след началото на 2020 г., като и двете страни са обединиха около това, че желанието е да се подпомогнат децата в нужда, но и да бъде защитено българското семейство.

 

 

Снимки

Митрополити от Св. Синод се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Митрополити от Св. Синод се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Митрополити от Св. Синод се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Митрополити от Св. Синод се срещнаха с министъра на труда и социалната политика
« предишна новинаследваща новина »