ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в Софийската духовна семинария за деня на свети Йоан Рилски Чудотворец

19 октомври 2010 08:14, СДС
Празнична вечерня в храма на Софийската духовна семинария

На 18 октомври, в навечерието на патронния празник на Софийската духовна семинария, на който молитвено прославяме преподобния и богоносен наш отец свети Йоан Рилски Чудотворец, в семинарския храм тържествената вечерня с петохлебие бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужението с архиерея взеха участие ректорът на духовното училище Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, архимандрит Януарий, игумен на Шипченския манастир “Рождество Христово”, йеромонах Исаак, свещеник Божидар Маринов, ефимерий при Семинарията, и дякон Сава от подворието на Руската православна църква в София.

Молитвено участие в богослужбата взеха свещенослужители от различни епархии.

В храма бяха и семинарските преподаватели, възпитатели и служители, възпитаниците на Софийската духовна школа, множество богомолци.

По време на богослужението най-вълнуващият и изпълнен с духовна радост момент настъпи, когато Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум пострига семинаристите първокурсници за четци, певци и свещоносци. При произнасянето на “В името на Отца и Сина и Светаго Духа, сега и винаги и во веки веков” епископ Наум пострига кръстообразно косата на всеки семинарист. След благослова на архиерея всеки един от новопостриганите семинаристи прочете част от апостолско четиво. Така новопостъпилите възпитаници на софийското духовно училище от редовния петгодишен и от двегодишния паралелен курс пристъпиха към първата степен на своето църковнослужение.

В края на вечернята епископ Наум произнесе слово, в което проследи постническия и молитвен подвиг на Рилския пустиножител, като изтъкна, че той е строг изповедник на Православната вяра, устроил целия си живот върху нейните истини. Затова е могъл да каже заедно със свети апостол Павел: “И вече не аз живея, а Христос живее в мене" (Гал. 2:20). Архиереят посочи, че свети Йоан е осъществил в своя живот двата върховни принципа на Христовото учение – гореща вяра в Бога и нравствено съвършенство. “С нравствения си живот той винаги ще служи за образец на всички православни българи. Свети Йоан Рилски е не само основа и стълб на нашия духовен живот, но и обединител на народа” – подчерта архиереят и ни призова винаги за нашия личен живот, като християни и чеда на светата Църква, да молим свети Йоан да ни бъда застъпник пред Бога и да изпросва Духът Божий да се вселява в нас. ”Само така ще бъдем силни, чрез вярата и почитта, отдавана на Божиите светии” - каза епископ Наум. След това той преподаде от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Светия Синод благопожеланията свети Йоан Рилски винаги да закриля и да помага на “всех учащих и учащихся”, те да се вдъхновяват от неговия живот, да подражават на вярата му в Бога и на любовта му към народа и да усвояват преподаваното им учение “Церкви и Отечеству на пользу”.

Празничната вечерня завърши с многолетствие, което заедно изпяха духовниците, семинаристите и богомолният народ. Заслужава да се отбележи, че по време на богослужбата, за духовна радост на богомолците, църковните песнопения бяха изпълнени от сборна певческа група на клироса и от тригласен хор от балкона на храма. Съчетаването на източното клиросно пеене с тригласни и четиригласни песнопения е стародавна традиция в Българската православна църква.

Да бъдем заедно в радостта на празника!

Текст: Мария Братинова
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Празнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в храма на Софийската духовна семинарияПразнична вечерня в храма на Софийската духовна семинарияПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храм
« предишна новинаследваща новина »