ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Рилския манастир

20 октомври 2010 20:40, Рилска света обител
Празник на Рилския манастир

И тази година в деня на небесния покровител на българския народ, преподобни Йоан Рилски Чудотворец, в основаната от него през X век света обител се събраха множество свещеници и миряни, за да почетат светлата му памет. Подготовката за празника започна отдалеч. Множеството ремонтни дейности по материалната база на обителта трябваше да приключат до деня на манастирския празник. Поклонници от цяла България бяха запазили места в хотелската част, за да присъстват на традиционното всенощно бдение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, представител на Светия Синод за празника на манастира беше високопреосвещеният Неврокопски митрополит Натанаил. Освен Негово Високопреосвещенство, висока чест за Рилската света обител бе да посрещне и двама архиереи на Гръцката православна църква - Драмския митрополит Павел и Еласонския митрополит Василий, които неведнъж преди това са посещавали светата обител и са проявявали своето братско отношение. Друг скъп гост на рило-манастирското братство бе игуменът на Троянския манастир - Деволски епископ Теодосий.

Бдението започна в 20 ч. и бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Драмския митрополит Павел. Той не само предаде архиерейското си благословение на християните, но и благоукраси светата служба със завидните си певчески способности. Участие взеха и много йереи, йеромонаси, монаси и монахини от различни епархии на България, както и двама йереи от митрополията Ларнака на Кипърската православна църква.

За радост както на братята на светата обител, така и на дошлите поклонници бе и участието на две доказали се певчески формации, които с антифонното си пеене изпълниха сърцата на всички в съборния храм със сладкия нектар на източно-църковната псалтикийна традиция. На дясната певница бе група псалти от различни столични храмове, начело със секретаря на Софийската митрополия - г-н Андрей Касабов, а отляво славословеше хорът на метоха на светогорския манастир "Симон Петър" в гр. Солун - "Св. Харалампий". Гостите от южната ни съседка бяха подготвили службата в чест на св. Йоан на гръцки език, като някои от стихирите в нея се изпълниха за първи път, писани и композирани от химнографа на манастира "Симон Петър" - отец Атанасий.

След края на утренята, около 2 ч. след полунощ, бе даден отпуст и всички се оттеглиха за почивка.

В 9 ч. бе посрещането на архиереите в препълнения от богомолци храм за светата Литургия. На богослужението присъстваха и председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, областният управител на гр. Кюстендил, кметът на гр. Кюстендил, депутати и други представители на гражданската власт.

В края на св. Литургия митрополит Натанаил припомни житието на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, като акцентира на проявените от него добродетели. А добродетелите са единственият залог за здравето на всяко общество. Подчерта неколкократно и значението на религиозното образование в училище, с което се цели насаждането на същите тези добродетели сред подрастващите.

Въпреки че се изля проливен дъжд по време на св. Литургия, за традиционната лития около храма лъчите на слънцето пробиха облаците, а дъждът спря. Свещенослужители и народ, предвождани от хоругви, псалти и иконата с лика на св. Йоан, обиколиха храма, пеейки тропара на свети Йоан.

Радостта на празника бе споделена и от несекващия поток поклонници, които през целия ден се редяха да целунат десницата на всебългарския светец и да се помолят пред светите му мощи. Почитта ни към свети Йоан е онова, което ние можем и е необходимо да му дадем като благодарност за ходатайството му за нас пред Бога и за безбройните чудеса, извършвани от него и до днес, за помощ и спасение на мнозина и за слава на Всеблагия Бог.

+++

Ден преди празника на Рилския светец се чества св. ап. и ев. Лука. По традиция в този ден се отслужва св. Литургия в храма на постницата „Св. Лука”, където се намира и килийното училище, построено от йером. Неофит Рилски.

Тази година литургията бе отслужена от архим. Виталий, брат на Рилската св. обител. След това той извърши и водосвет в двора на храма.

Тази постница е свързана както с името на видния български книжовник йером. Неофит Рилски, така и с името на св. Игнатий Старозагорски, който преди да замине за Света Гора и да приеме мъченически подвиг, бил послушник 6 години в постницата "Св. Лука".

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит ПавелГръцките певциБългарските певциДесният клиросВсенощното бдениеВсенощното бдениеВсенощното бдениеВсенощното бдениеНегово Високопреосвещенство Драмски митрополит ПавелПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеВсенощно бдениеПомазване от кандилото на светецаПомазване от кандилото на светецаПоклонение пред мощите на светецаХрамът след бдениетоПоклонение пред мощите на светецаОфициалните лица на поклонение пред Рилския светецПразничната света ЛитургияПразничната света ЛитургияПразничната света ЛитургияНегово Високопреосвещенство Еласонски митрополит ВасилийНегово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит НатанаилЧетене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеПразничната света ЛитургияПразничната света ЛитургияКоливо за празникаЛития за празникаЛития за празникаЛития за празникаЛития за празникаЛития за празникаЛития за празникаСв. Литургия в храм "Св. ап. и ев. Лука"Св. Литургия в храм "Св. ап. и ев. Лука"Водосвет при храм "Св. ап. и ев. Лука"Панихида в манастирското гробище на празника на обителта
« предишна новинаследваща новина »