ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит кръсти 7 нови християнчета от Дом за сираци в с. Брестовица

20 октомври 2010 11:26, Русенска митрополия
Храмов празник в с. Брестовица

На 19 октомври Българската православна църква чества преп. Йоан Рилски Чудотворец (876-946), закрилника на целия български народ. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на църквата в с. Брестовица. В празничното богослужение участваха също свещ. Димитър Димитров и дякон Кирил Синев.

Проповед за преп. Йоан Рилски прочете секретарят на Русенската св. митрополия Ангел Младенов.

След края на св. Литургия митрополит Неофит кръсти в православната християнска вяра седем деца от „Дом за отглеждане и възпитаване на деца лишени от родителска грижа” с. Брестовица. Подредени около св. купел, придружени от техните възприемници, св. Кръщение приеха Диана, Дамян, Радко, Петър, Стоян, Асен и Стефан. Децата се отрекоха от сатаната и се съчетаха с Христос. Те бяха помазани с елей и кръстени в името на Светата Животворяща Троица чрез трикратно потапяне в св. купел. След св. тайнство Кръщение над децата се извърши св. тайнство Миропомазване. При пеене на песнопението „Всички, които в Христа се кръстихте в Христа се облякохте” (Гал. 3:27) новопокръстените деца обиколиха три пъти св. купел в знак на духовната си радост от приемането на православната вяра.

Накрая митрополит Неофит поздрави новите православни християнчета и техните кръстници с приемането на св. тайнство Кръщение и им пожела да не забравят този момент. „Винаги когато ще предприемете нещо в живота си, в ежедневието си, в работата си, в отношенията си с близките, спомняйте си този момент и че Иисус Христос е казал две важни заповеди: да обичаме Бога и ближния, както себе си. Това като сторим, ще създадем едно прекрасно общество около нас и ще бъдем честити. Да си проличи, че вие сте кръстени, да сте най-добрите, най-дисциплинираните, най-търпеливите, най-кротките и обичащи се един други”.

Храм „Св. Йоан Рилски” в с. Брестовица е построен през 1876 година. В св. олтар са положени останките на убития по време на Руско-турската освободителна война сестриник на руския император Сергей Максимилянович – княз Романов херцог Лейхтембергски.

На територията на богоспасаемата Русенска епархия се намират тринадесет храма посветени на небесния покровител на българския народ.

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Храмов празник в с. БрестовицаХрамов празник в с. БрестовицаХрамов празник в с. БрестовицаХрамов празник в с. БрестовицаХрамов празник в с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаКръщаване на деца, с. БрестовицаИконостасът на храмаХрам "Св. Йоан Рилски", с. Брестовица

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »