ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" тържествено отбеляза своя патронен празник

20 октомври 2010 13:57, СДС
Патронен празник на Софийската духовна семинария

На 19 октомври - деня на всебългарския небесен закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец и покровител на Софийската духовна семинария - тържествена света Литургия в семинарския храм отслужи Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужението взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, ректор на духовното школо, архимандрит Януарий, игумен на Шипченския манастир “Рождество Христово”, йеромонах Исаак, йеромонах Нектарий от Ловчанска епархия, ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, свещеноиконом Панайот Караушев от храм “Св. Георги” в с. Трудовец, Ловчанска епархия, свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков, ефимерии при Семинарията, йеродякон Максим от Видинска епархия и дякон Александър Василев от Софийска епархия. За да споделят духовната радост на семинарската общност, от подворието на Руската православна църква в София участие в светата Литургия взеха и. д. предстоятел йеромонах Зотик (Гаевски), иконом Симеон Минчев и дякон Сава Кокудев.

За архиерейската богослужба, както и за да се поклонят на частицата от светите нетленни и чудотворни мощи на св. Йоан и да измолят неговото молитвено застъпничество пред престола на Триединия Бог, от ранно утро множество богомолци бяха изпълнили празнично украсения семинарски храм. След свещената Рилска обител храмът на Софийската духовна семинария е една от малкото църкви, където се съхраняват мощи на великия пустинножител. Светата частица се покои в специален кивот, изографисан с иконографското изображение на преподобни Йоан Рилски в цял ръст и с житиеписна сцена, пресъздаваща пренасянето на неговите свети мощи в Средец (дн. София). В “Жития на светиите”, Синодално издателство 1974 г., четем, че това станало около 980 година на 19 октомври. Този ден се е установил и като най-голям от празниците, посветени на небесния закрилник на българския народ.

Официални гости на празника в Софийската духовна семинария бяха деканът доц. д-р Емил Трайчев и преподавателският състав на Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски”, представители на църковни институции, между които директорът на Националния църковен историко-археологически музей г-н Никола Хаджиев, експерти от РИО – София град към Министерството на образованието, младежта и науката, водени от г-жа Ваня Станчева, експерт по религия, г-жа Лилия Христова, секретар на община "Лозенец", на чиято територия се намира Семинарията, и др.

Празничната св. Литургия бе огласена от сборна певческа група (на клироса), ръководена от г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов, и от тригласен хор (на балкона), ръководен от г-н Калин Кирилов. Както и по време на вечерното богослужение предишния ден, съчетаването на източното пеене с тригласни песнопения придаде особена характеристика на молитвената атмосфера в семинарския храм.

По време на причастния канон петокурсникът Светослав Цеков произнесе проповед за духовния подвиг на свети Йоан Рилски. Той се спря на същността на молитвата като сърдечна и съсредоточена беседа на човека с Бога.

В края на тържествената богослужба Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум прочете от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Св. Синод приветствие по повод патронния празник на духовното училище. В него Първойерархът на Българската православна църква молитвено пожелава, по застъпничеството на преподобни Йоан Рилски Чудотворец Бог да дарува на ректора, учителите, възпитателите, служителите и семинаристите крепко душевно и телесно здраве, бодри сили и вдъхновение да продължат свещената традиция в църковно-просветното учебно дело на Софийската духовна Алма матер. “Нека благодатните семена на евангелските истини да попаднат в чисти сърца и души за обогатяване на светата ни Църква с достойни пастири и служители, за духовно-нравствено извисяване и благоденствие на христолюбивия ни народ”, се казва в приветствието.

В отговор Негово Високопреподобие архим. Сергий сърдечно благодари от името на учителската колегия, служителите и семинаристите за благопожеланията на Негово Светейшество и на Св. Синод, както и лично на епископ Наум за благодатната богослужба, а също и на благочестивите християни, дошли да споделят голямата духовна радост на празника на Семинарията. "Ние, православните българи, изпитваме особена радост и гордост - каза архим. Сергий, - че сме дали на света такъв герой на духа, какъвто е днес честваният светец – скъп на всяко българско сърце, скъп и на Софийската духовна семинария".“Нека вярата на св. Йоан Рилски бъде наша вяра, неговата любов към Бога – наша любов, и неговата светлина, която той взе направо от Бога и с която озари своя манастир – бъде наша светлина” – добави отец-ректорът.

Тържественото честване продължи с празничен концерт в киносалона на централната семинарска сграда. Най-напред поздравителни адреси прочетоха доц. д-р Емил Трайчев от името на академичната общност, г-жа Ваня Станчева от името на началника на РИО София - град г-жа Ваня Кастрева, и г-жа Лилия Христова от името на г-н Прошко Прошков, кмет на район “Лозенец”.

Преподавателят по догматика в Семинарията г-н Дарин Алексиев изнесе годишния доклад, в който засегна темата за насоките за правилен духовен живот в "Завета" на св. Йоан Рилски.

След това свещеник Константин Цанков представи обновената визия на официалния сайт на Софийската духовна семинария, който ще бъде достъпен в интернет пространството в близките дни.

Тазгодишната художествено-музикална програма на семинаристите бе подготвена под ръководството на преподавателите г-н Георги Георгиев и г-н Калин Кирилов. Тя включваше стихове от поемата в две части “Свети Иван” на архим. Серафим (Алексиев), доклад на Ангел Карадаков от IV курс на тема ”Чудесата на св. Йоан Рилски” и концерт от духовни и народни песни.

По-късно, по време на братската празнична трапеза, с поздравление към Стобийски епископ Наум по повод неговия личен празник – рождения му ден, от името на ректора, учителската колегия и семинаристите се обърна преподавателят г-н Симеон Дивчев, който благопожела на архиерея - Бог да го укрепи в здраве, сила, бодрост и дълголетие, за да вкуси от плодовете на своето високоотговорно, благодатно и ползотворно дело. Преосвещеният владика на свой ред пожела - по молитвите на св. Йоан Рилски Бог да дарува на семинарската общност здраве, духовни сили и радост, за да може един ден, когато нейните възпитаници излязат в живота, да бъдат достойни наследници на своите учители и достойни свещенослужители на Българската православна църква.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Ангел Карадаков, Георги Георгиев и Християн Ганев

 

 

Снимки

Патронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинарияПатронен празник на Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »