ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велик Богоявленски водосвет и ритуално хвърляне на Христовия кръст в София

06 януари 2020 20:21, Софийска митрополия
 Велик Богоявленски водосвет и ритуално хвърляне на Христовия кръст в София

На 6 януари, Богоявление, в София по традиция след отслужването на празнична св. Литургия в храмовете, се извършва ритуално хвърляне на Христовия кръст в езерото на кв. „Дружба“.

Това се случва след като църковното изпълнение с литийно шествие тържествено тръгва от храм „Св. Наум Охридски“, преминава край езерото и достига до западния му кей, където се отслужва Велик богоявленски водосвет.

За пореден път Столична община, заедно със Софийска света митрополия организираха това ритуално хвърляне на кръста в езерните води, а богоявленският обичай и тази година събра стотици софиянци в кв. "Дружба".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, чинопоследованието на Великия водосвет бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Христо Пудин, предстоятел на храм „Св. Наум Охридски“, в чиято енория се отслужва празничния богоявленски водосвет и свещенослужители на Софийска епархия.

На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район "Искър", районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

След църковното богослужебно последование с литийно шествие духовенството се отправи към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат в ледените води.

Най-бърз във водната надпревара се оказа 20-годишният студент от УНСС Александър Лебешковски, който за трети път участва в изваждането на кръста.

Епископ Поликарп го благослови и му връчи благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, а софийският кмет му връчи наградата на Столична община.

Развълнуван победителят заяви, че парите от наградата ще дари за деца с онкохематологични заболявания.

"Тръпката и адреналинът са големи. Нека всички да са живи и здрави и да растем като народ"- пожела младежът.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) - https://flic.kr/s/aHsmKwWFyF

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) - https://flic.kr/s/aHsmKxdFMV

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

 

 

« предишна новинаследваща новина »