ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикия

20 октомври 2010 15:45, Видинска митрополия
Храмов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикия

На 19 октомври Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски” отбеляза с подобаваща тържественост и архиерейско съслужение своя храмов празник.

Светата Литургия в над хилядогодишната света обител бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий.

Богослужбата бе украсена и от многобройно свещенство, което духовно обогати празника и молитвеното настроение с благообразие и духовен мир.

Освен отбелязването на храмовия празник още един благодатен повод събра духовенство и миряни - игуменът на светата обител йеромонах Василий бе удостоен с архимандритско достойнство.

С подобаващо архипастирско благоговение и отческа любов след Малкия вход на светата Литургия, възвеждането в архимандритско достойнство бе извършено от Видинския митрополит Дометиан. В своето слово към вярващите той отбеляза заслугите на отец-игумена за възраждането на светата обител, както и изрази силното си желание за организирането на духовно-обществения живот на обителта. Дело, което винаги е кипяло в стародавната обител.

Високи гости, дошли да почетат св. Йоан Рилски, храмовия празник на манастира и да сърадват на игумена за новата духовна титла, бяха архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, архимандрит Антим - игумен на Раковишката света обител, архимандрит Йоан - игумен на Лопушанската света обител, архимандрит Борис - игумен на Добридолската света обител, йеромонах Стилиян - игумен на Бистришката света обител „Св. Петка”, йеромонах Йоан от гр. Нови хан, свещеник Лука, храм „Успение Богородично”, гр. София, иконом Петър Георгиев - архиерейски наместник на Берковска духовна околия, иконом Емил Ангелов - председател на храм „Св. Кирил и Методий”, гр. Монтана, както и други духовници, приятели и съученици на новопроизведения в архимандритство отец Василий.

След светата Литургия литийно шествие во главе с епископ Сионий се отправи към разклона от пътя Чипровци – Чипровски манастир, където тържествено с водоосвещение бе осветен новоизграденият параклис, който да насочва вярващите и поклонниците към светата обител, както и да ги запознава с историята на манастира, а също и с редките растителни и животински видове, намиращи се на територията на Чипровската обител.

След светата Литургия друга духовна група посети и извърши молитвословие на мястото Кръста, над светата обител, както и на манастирското аязмо.

За вярващите християни и гости бе осветена и раздадена вкусна гозба, а за доброто и празнично настроение се погрижи фолклорна формация от гр. Чипровци и съседни села.

Митрополит Дометиан най-сърдечно поздрави новопроизведения архимандрит Василий и му пожела Божието благословение и Неговата милост да не отстъпват от него, за да бъде полезен за себе си и за Църквата Христова.

На многая и благая лета на новия архимандрит на Българската православна църква!

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Румен Георгиев

 

 

Снимки

Храмов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикияХрамов празник на Чипровската света обител и архимандритска офикия
« предишна новинаследваща новина »