ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Йоан Рилски - покровител на град Перник

21 октомври 2010 16:30, Софийска митрополия
Празник на гр. Перник

На 19 октомври т. г. се навършиха 90 години от освещаването на храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Перник, който в този ден отбелязва своя храмов празник. Рилският чудотворец е избран за покровител на миньорите и на град Перник. За първи път като такъв е бил честван през 1903 г. по инициатива на миньорите, а от 1994 г. 19 октомври е обявен за Ден на града.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в Перник бяха отслужени архиерейски богослужения. В навечерието на празника Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство отслужи празнична вечерня и Акатист на св. Йоан Рилски.

В празничния ден св. Литургия в чест на всебългарския светец бе оглавена от софийския викарий. В богослужението взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, и храмовото духовенство. В храма присъстваха кметът на Перник - г-жа Росица Якимова, общинското ръководство и много жители на миньорския град. След края на литургията духовенството, официалните лица, гостите и множеството християни се отправиха с литийно шествие към паметника на св. Йоан Рилски. Скулптурната фигура на покровителя на Перник се намира в центъра на града и бе осветена миналата година. Специален гост за Деня на Перник и тази година бе президентът Георги Първанов.

На празненството присъстваха почетният гражданин на Перник академик Антон Дончев, делегации от седем побратимени с Перник чуждестранни градове - италианския Орозей, от Русия - Балашиха и Електростал, португалския Овар, от Люблин - Полша, от Рожае - Черна гора, и Кавадарци - Македония. Сред гостите бяха още посланици и дипломати. През градския площад премина литийното шествие, предвождано от възпитаниците на училищата, които носят името на светеца.

След като на площад „Кракра" се проведе ритуал по издигане на националното знаме и знамената на Европейския съюз и Перник, поздравление отправиха Знеполски еп. Йоан, Президентът на Република България и кметицата Росица Якимова.

На официална церемония бяха връчени традиционните награди "Перник 2010" на заслужили с приноса си личности в областите здравеопазване, социална дейност, образование, култура, медии.

Справка:

Строежът на "Минната църква", както се е наричала дълги години, започва през 1910 година. Новият храм е бил построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. станали причина да не бъде завършен бързо. Едва през 1920 г. в деня на св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийски епископ Варлаам.

Важни данни за историята по построяването, финансирането и освещаването се съдържат в дарствения надпис, намиращ се над входната врата, която въвежда в централната част на църквата:

„Този божествен храм на преподобния наш отец Иван Рилски се съгради през царуването на Фердинанд І цар на българите, при светителстването на митрополита Партения Софийски с усърдното старание на директора на мината Иван Симеонов, Георги Коняров и всички инженери, служащи и работници, както и с материалната подкрепа на всички любящи Божия дом заведения и лица. 1920 г.”

До 9 септември 1944 г. храмът е на пълна издръжка на Мини Перник - заплатите на свещеника, дякона, певеца, клисаря, осветлението и другите разходи се плащат от Мината. Църквата има голяма подкрепа от тогавашния главен директор на Мини Перник инж. Васил Радославов, арестуван и убит в полицията непосредствено след 9 септември 1944 г., като смъртта му е представена за самоубийство. След това църквата минава под ведомството на Софийска св. митрополия.

В годините на тоталитаризма храмът "Св. Йоан Рилски" в Перник е застрашен от събаряне, заради новостроящия се партиен дом. Тогава Негово Светейшество Българският патриарх Максим лично се застъпва за храма пред първия ръководител на държавата Тодор Живков. Храмът се запазва и продължава да събира миряните на обща молитва.

На 18 октомври 2009 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим храмът прие като дар от Рилския манастир и неговото монашеско братство частица от мощите на св. Йоан Рилски. Светинята беше донесена в Перник лично от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Софийското духовенство - Знеполски еп. Йоан, архимандрити, игумени, монаси и свещенослужители на епархията, миряните, гражданството и градските власти приеха светинята на тържествена церемония пред Двореца на културата. Мощехранителницата се пази в храма за вечни времена.

Материала подготви Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Св. Йоан Рилски - покровител на град ПерникПразник на гр. Перник Празник на гр. Перник  Празник на гр. Перник
« предишна новинаследваща новина »