ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие на Западноевропейския митрополит Антоний към Негово Светейшество патриарх Неофит от името на Св. Синод на БПЦ

21 януари 2020 13:35, Българска Патриаршия
Приветствие на Западноевропейския митрополит Антоний към Негово Светейшество патриарх Неофит от името на Св. Синод на БПЦ

Ваше Светейшество,

Днес, когато светата Православна църква прославя великия Христов мъченик Неофит, клирът и народът на БПЦ се радват и празнуват деня на Вашия небесен покровител и молитвен застъпник.

Св. мъченик Неофит от дните на своята младост възлюбил Бога и посветил живота си на Него. Станал пример за милосърдие, пламенна отдаденост на вярата и непоколебимо отстояване на Истината, която е Самият Господ. Това четем в житието на светеца, но познавайки Вашия живот и служение на Църквата, откриваме в него въплътен примерът на небесният Ви покровител.

Любовта към Бога и желанието да му служите бележи целия Ваш житейски път от юношеството до днес. Знаем с каква ревност, плам и дръзновение бяха изпълнени делата Ви в полза на Църквата на различните поприща, на които бяхте призован – протосингел на Софийска епархия, преподавател и ректор на Духовната академия, главен секретар на Св. Синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте избран и за най-високото служение – предстоятел на Българската православна църква. Светските хора приемат тази длъжност като висок пост, но ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-вече патриаршеското, изисква саможертва и пълна отдаденост на вярата, с което се приближава до мъченичеството. Господ Иисус Христос издига основният критерий за църковно служение: “Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:26-28).

Затова и патриаршеското служение изисква пълно отречение от себе си и от своите желания, и насочване на всичките духовни и физически сили в полза на Бога и Божия народ. Патриархът е призван да бъде “добрият пастир, който полага душата си за овците“ (Йоан 10:11), който зове овцете си по име, а овцете го следват, понеже познават гласа му.

Както мъчениците от първите векове са като семена на вярата, които по-късно дават дивни плодове, така и самоотвержените архипастири стават пример за подражание и са духовно вдъхновение за хиляди свои пасоми, които виждат в тях образа на Христос.

Независимо от историческата обстановка, истинското архипастирско служение винаги е саможертва, защото следва примера на пастиреначалника Христос, който „обикна църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я очисти с водната баня чрез словото“ (Ефес. 5:25-26).

Това служение, подобно на безкръвно мъченичество, е непосилно за човека ако няма подкрепата на всесилната Божия благодат, която ни укрепва в немощта и възпълва онова, което не ни достига.

Архиепископът на Константинопол - св. Йоан Златоуст, обвинен несправедливо и тръгвайки на заточение, където и умира, изрича паметните слова: „Аз не се боя от бедността, не желая богатство, не се страхувам от смъртта… Аз притежавам Иисусовото слово. То е моят жезъл, моята опора, моето спокойно пристанище.” Истинското служение на Църквата е невъзможно без саможертва. Който е решил да следва Христос неминуемо трябва да стигне и до Голгота. Добрият пастир, подобно на св. апостол Павел, е посветил себе си на духовното израстване на паството си: „Чеда мои, за които съм пак в родилни болки, докле се изобрази във вас Христос” (Гал. 4:19). Такива са истинските пастири на Църквата – приемат с готовност пътя на доброволното мъченичество и с вяра и любов раждат духовно в Христа нови граждани за Царството Небесно.

Ваше Светейшество, обичний първосветителю,

В този радостен за всички ни ден отправяме молитви към Всеподателя Бог да Ви дарува още дългогодишно служение на Христовата църква, защото всички, клир, монашествуващите и миряни, Ви познаваме и сме уверени, че Вие горещо молителствате за нас пред Пастиреначалника. Приемете от името на Св. Синод на БПЦ-БП, на епископата, свещенството и миряните на родната ни църква, а също така и от мое име, най-искрена благодарност за Вашите архипастирски трудове, за това че постоянно, на думи и дело, ни показвате, че сме словесно стадо Христово и нашия път е пътя на спасение в Неговото име! Аз съм сигурен, че Вашият небесен покровител св. мъченик Неофит, пред Божия престол, горещо се моли за Вас, за Вашите трудове и дела.

За много и благодатни години Светейший владико!

 

 

« предишна новинаследваща новина »