ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архипастирска грижа

22 октомври 2010 13:02, Видинска митрополия
Архипастирска грижа

На 21 октомври Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, като духовно отговорен за поверената му епархия и в духа на отческа любов и желание за организиране социално-духовния живот в епархията, посети заедно с духовници от Видинска митрополия с. Гюргич, община Ружинци, и отдели особено внимание на занемарения от десетки години енорийски храм, посветен на светите братя Кирил и Методий.

На 6 май 2005 г. в с. Гюргич със съдействието на родолюбивите българи Бойко Младенов и Милчо Маринов бе осветен новоизграденият в центъра храм, посветен на светия великомъченик Георги, закрилник на селото.

Тъй като първият храм на селото, посветен на родните просветители, се намира встрани от населеното място, за жителите, като че ли не представлява интерес да го поддържат и да се грижат за него. Поради това храмът е тотално занемарен и за него в пълнота могат да бъдат използвани библейските думи „мерзост на запустението”.

По настояване на Видинския митрополит Дометиан пред кмета на селото и видни и заможни граждани, се започва инициатива, която цели да въздигне храма Господен в място подобаващо изпълнено с благолепие и красота.

Желанието на митрополит Дометиан пред отговорните и родолюбиви граждани на с. Гюргич е в най-скоро време въздигането на този запуснат храм да бъде повод за духовно тържество и прослава на Божието име.

Привеждането на осквернения храм в място чисто и свято, ще допринесе за духовното израстване на гражданите и ще покаже, че населението на с. Гюргич радее за род и родина, както и за единение с Бога.

Като подтикна с тези думи благочестивото население към по-голяма активност, митрополит Дометиан даде дума, че светата Митрополия е отворена за съдействие и подпомагане не само на тази инициатива, но и на всяка, която е израз на желанието на българското общество за духовно възрастване и величие на Църквата и Родината ни. "Грижата за издигането на православните храмове, както и общението и съдействието между Църквата и обществото, трябва да бъде наш приоритет за полза на всички" - каза митрополит Дометиан.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Архипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижаАрхипастирска грижа
« предишна новинаследваща новина »