ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване празника на св. Йоан Рилски в гр. Търговище

22 октомври 2010 13:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. Йоан Рилски" в гр. Търговище

На 19 октомври - деня на свети Йоан Рилски Чудотворец - във всички храмове се носи неговият завет: „Живейте в мир и съгласие. Народното благоденствие се гради на вяра и благочестие, кърмени и крепени от Българската православна църква”.

Празничен бе денят и за храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище. Празничната св. Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил в съслужение с иконом Славчо Проданов – председател на храма, иконом Стефан Ханджийски, йерей Емил Павлов от гр. Шумен, протойерей Атанас Михайлов от гр. Смядово, свещеноиконом Неделчо Чанев и йерей Николай Николов от гр. Преслав, протойерей Димитър Байков, йерей Бисер Христов и йерей Анатоли Тодоров от гр. Търговище.

По време на св. Литургия иподякон Йордан Дончев Георгиев от гр. Пловдив бе ръкоположен от митрополит Кирил в дяконски сан, а ученикът от ІІ гимназия в гр. Търговище, специалност пеене, Димитър Димитров бе постриган за иподякон.

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил имаше и още една изненада за нас. Пред миряни и църковното настоятелство отличи иконом Славчо Проданов с офикия "ставрофорен иконом", най-високото отличие за един свещеник. Негово Високопреосвещенство представи развълнуван заслугите на отец Проданов, като изтъкна усърдието му в пастирското служение и положения труд като архиерейски наместник за възстановяване на Търговищка духовна околия.

Службата беше украсена и с прекрасните песнопения на църковния хор при храм „Св. Йоан Рилски”, под вещото ръководство на диригентката Тони Радева. В песнопенията взе участие и хорът при храм „Св. апостоли Петър и Павел”, гр. Преслав. Стиловите особености в различните примери на православната музика, съчетанието на източните напеви с концертното изпълнение на "Литургията" на П. Динев, придаде още по тържествен вид на службата.

Във своята вдъхновена проповед Негово Високопреосвещенство още веднъж подчерта смисъла на поста, колко важен е той за душата, и призова да постим правилно, защото «който пости, става въздържан и дисциплиниран”. И колко важен е примерът на светеца, когото честваме – св. Йоан Рилски.

В края на св. Литургия, след тържественото многолетствие и пожелания за достойно служение на Господнята нива към новия ставрофорен иконом Славчо Проданов и новия дякон Йордан Дончев Георгиев, митрополит Кирил поздрави още веднъж миряните и църковното настоятелство с храмовия празник.

Текст и снимки: презвитера Валентина Гевезиева

 

 

Снимки

Денят на св. Йоан Рилски в гр. ТърговищеХрам  "Св. Йоан Рилски" в гр. ТърговищеДенят на св. Йоан Рилски в гр. ТърговищеДенят на св. Йоан Рилски в гр. ТърговищеДенят на св. Йоан Рилски в гр. ТърговищеДенят на св. Йоан Рилски в гр. ТърговищеДенят на св. Йоан Рилски в гр. ТърговищеДенят на св. Йоан Рилски в гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »