ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан обнови храм и въдвори игумения в Бобошевския манастир „ Св. Димитър”

24 октомври 2010 09:12, Софийска митрополия
Св. Литургия в село Кондофрей

В съботния ден на 23 октомври Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан отслужи за първи път от 140 г. св. Литургия в село Кондофрей.

Селото се намира в Западна България и административно се числи към община Радомир, област Перник. Районът на гр. Радомир е известен с античните си и средновековни обекти - крепости, селища и светилища, некрополи, оброчища и църкви. Днес в селото живеят по-малко от двеста човека. Има една църква, градена през 1876 г. и посветена на св. Възнесение Господне, която се възстановява и обновява в продължение на повече от 10 години. Знеполският епископ извърши чина на обновлението и отслужи първата св. Литургия след 140 г. прекъсване на богослужебния живот. В богослужението взеха участие иконом Иван Плочарски - архиерейски наместник на Радомирска духовна околия и духовници от околията.

В следобедните часове софийският викарен епископ извърши водосвет в Бобошевски манастир "Св. Димитър" и въдвори монахиня Агапия за игумения на светата обител.

Църквата в манастира е построена през 1481 г., а стенописите датират от 1488 г. според надписа на входната врата в наоса. В миналото около храма е имало изграден масивен манастирски комплекс, от който днес е оцеляла само църквата, която е реставрирана изцяло. Тя е паметник на културата от национално значение.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Юри Димитров

 

 

Снимки

Св. Литургия в село КондофрейСв. Литургия в село КондофрейПразник в с. КондофрейПразник в с. Кондофрей
« предишна новинаследваща новина »