ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Радост в столичния храм „Покров Богородичен - Всех скорбящих радост”

24 октомври 2010 23:24, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум оглави св. Литургия в храм "Покров Богородичен"

В деня, в който св. Църква особено почита иконата на Божията Майка „Всех скорбящих радост”, в столичния храм „Покров Богородичен” бе отслужена архиерейска св. Литургия по повод втория храмов празник на църквата. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържествената богослужба бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод. В съслужението взеха участие архимандрит Теофан, протойерей Живко Лозанов от храмовото духовенство, свещеник Иван Иванов от храм "Рождество Богородично" и дякон Дамян Друмев.

Множество столичани от целия град се бяха събрали в храма, за да отправят молитви към Пречистата Дева, която е радост и упование на всички скърбящи.

По време на св. Литургия епископът пострига за иподякони двамата братя Константин (на 6 г.) и Йоан (на 8 г.), които с голямо желание се готвеха да пристъпят към това служение в св. олтар.

Поздравително слово по повод празника произнесе епископ Наум, с което напомни за произхода на Богородичния канон и за всегдашната закрила на Божията Майка.

Накрая архиереят поздрави предстоятеля ик. Николай Танев, църковното настоятелство, певческия хор с неговия диригент и изрази своята голяма радост за присъствието и причастяването на многото деца в храма. Той преподаде на християните първосветителския благослов на Негово Светейшество и пожела: "За много и благодатни години!"

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Васил Танев

 

 

Снимки

Храм "Покров Богородичен"Постригване за иподякони на братята Йоан и КонстантинПостригване за иподякони на братята Йоан и Константин Четене на св. ЕвангелиеЕп. Наум оглави св. Литургия в столичния храм "Покров Богородичен"Еп. Наум оглави св. Литургия в столичния храм "Покров Богородичен"Еп. Наум оглави св. Литургия в столичния храм "Покров Богородичен"Еп. Наум оглави св. Литургия в столичния храм "Покров Богородичен"Еп. Наум оглави св. Литургия в столичния храм "Покров Богородичен"ИподяконитеПреизпълненият храмЕп. Наум оглави св. Литургия в столичния храм "Покров Богородичен"Храмовото духовенствоПредстоятелят на храма ик. Николай Танев благодари на еп. НаумИк. Николай ТаневНа почерпка след богослужбата
« предишна новинаследваща новина »