ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан извърши обновление на олтара на столичния храм „Св. Дух” в кв. "Надежда"

24 октомври 2010 23:50, Софийска митрополия
Храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"

В неделния ден, 24 октомври, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична св. Литургия в столичния храм „Св. Дух”. Повод за посещението му бе обновлението на олтарната част в храма, чийто ремонт е продължил повече от два месеца. В богослужението взе участие храмовото духовенство: протойерей Константин Вълчев, протойерей Георги Стоянов, свещеник Христо Димитров и дякон Иван Петков. Литургийните песнопения бяха изпълнявани от мъжкия хор при храма. Тази църква е от малкото храмове в София, в която от много години съществува само мъжки хор, чиито диригенти са известни (в миналото) имена в църковната музика.

Много енориаши бяха дошли да се помолят в неделния ден на Божията Майка и се възрадваха от архиерейското присъствие.

По време на св. Литургия бе постриган за иподякон дългогодишният настоятел от църковното настоятелство г-н Иванов. Епископът му пожела да има благоговението и строхопочитанието при влизането си в св. олтар и с това си служение да бъде в полза на Църквата, на своите ближни и за свое лично спасение.

В края на литургията епископът припомни историята на чудото, станало с иконата на Божията Майка „Всех скорбящих радост”, и за 25-те образа със същото име. Владиката разказа за пътя, историята и чудесата, които съпътстват иконата през вековете и как нейните образи са повод за радост, помощ и утеха и не престват да чудотворят и днес.

Архиереят поздрави от името на Негово Светейшество храмовото духовенство и протойерей Константин Вълчев, изпълняващ длъжността председател на храма, с обновлението на олтарната част (подменена е подовата настилка в олтара и солея, поставена е нова дървена ламперия в св. олтар, почистени са стенописите и е оформен вътрешният интериор в Святая Светих). Благодари на всички, които са се потрудили и добринесли за благоустройството на храма и им пожела дълги години здраве и да имат Божията благодат, за което трябва да се стремят, и да имат живот с Бога.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"Знеполски епископ ЙоанЕпископ Йоан благославяВ храмаЧетене на св. АпостолИзнасяне на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеПротойерей Георги СтояновСв. Литургия в храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"Стенопис от храмаСв. Литургия в храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"Св. Литургия в храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"Храмовото духовенствоДиригентът на хораХорът при храма"Со страхом Божиим..."Св. Литургия в храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"Еп. Йоан Протойерей Константин ВълчевХрамовото духовенствоЕп. Йоан Св. Литургия в храм „Св. Дух”, кв. "Надежда"Отец Христо чете молитва в храмаДуховенството обсъжда предстоящите ремонтиСлед св. ЛитургияСлед св. Литургия Храм "Св. Дух", кв. "Надежда"
« предишна новинаследваща новина »