ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околия

25 октомври 2010 11:38, Русенска митрополия
Новоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околия

На 23 октомври, в навечерието на Димитровден, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит освети и положи св. антиминс в новопостроения храм “Св. Димитър Солунски” в с. Маково, Търговищка област, Поповска духовна околия. В празничната богослужба взеха участие архиерейският наместник в гр. Попово протойерей Валентин Лазаров и енорийският свещеник на с. Маково Цветан Генков. По време на св. Литургия свещеник Цветан Генков беше отличен с офикията “протойерей” за старанието и ревността, които проявява при обгрижване на поверените му храмове и енории. На клироса песнопенията бяха изпълнени от секретаря на митрополията г-н Ангел Младенов, който по време на причастния канон прочете проповед за живота на св. Димитър Солунски. В края на св. Литургия високопреосвещеният митрополит Неофит се спря върху житието на празнувания в този ден св. апостол Яков, брат Господен, и благодари на всички, които с трудовете си се постараха за изграждането на храма.

Храм “Св. Димитър Солунски” е построен на мястото на по-стар храм, който е съществувал тук. Първоначалният храм е бил изграден от преселници християни през 1899 г. в сграда преустроена за тази цел, която по-късно се е съборила.

Основният камък за новия храм е положен на 8 май 2002 година. Автор на проекта е арх. Г. Цонева от Варна. Изпълнител на строежа е фирма “Стрем” ООД, като финансирането е осигурено от Дирекция “Вероизповедания” при Министерския съвет на Република България, „Голямо Враново“ АД и много частни дарители. Организатор на строежа и украсата на храма е Радка Кършелова от с. Дралфа.

Новопостроеният храм е кръстокуполен с втори купол-камбанария над притвора. Дърворезбованият иконостас е дело на Сашо Николов от Търговище, като на него са поставени запазените икони от стария храм, които се нуждаят от реставрация. Върху тях са изписани имената на техните ктитори, жители на селото.

Текст и снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Новоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околияНовоосветен храм в с. Маково, Поповска духовна околия
« предишна новинаследваща новина »