ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

145-годишен юбилей на храм „Успение Богородично” в гр. Габрово

25 октомври 2010 13:17, Великотърновска митрополия
Многолетствие

На 24.10.2010 г. в гр. Габрово се отбеляза сто четиридесет и пет годишен юбилей на един храм, който с благолепието си ежедневно пленява душите на габровци и гостите на града. На този ден църквата „Успение Богородично” честваше своя духовен празник, като особена радост бе присъствието на Великотърновския митрополит Григорий, който оглави светата Божествена Литургия. В службата участие взеха още председателят на храм „Успение Богородично” - ставрoфорен свещеноиконом Минчо Илиев, архиерейският наместник на Габровска духовна околия – свещеноиконом Тодор Лалев, протойерей Станислав Хубчев и свещеник Руслан Личев. В архиерейската служба молитвено участие взеха почти всички духовници от гр. Габрово. Под купола на храма бяха дошли зам.-областният управител, много общественици и представители на различни институции в града. Мнозина бяха и богомолците, събрани от радостта на юбилея на своя храм: хора, които ежедневно идват в него, за да благодарят и изпросят Божията подкрепа.

Епархийският митрополит поздрави председателя на храма, църковното настоятелство и всички богомолци с радостта на юбилея на храм „Успение Богородично”. Той призова всички да се грижат за съхранението му, но да не забравят усилията за запазването на „личната си църква”, вътрешния храм на нашите души.

Председателят на храм „Успение Богородично”, ставрофорен свещеноиконом Минчо Илиев, се обърна към митрополит Григорий с думите: „В храм „Успение Богородично” са служили 38 енорийски свещеници и са известни имената на над 250 църковни настоятели, които с дейността си допринасят за славата на храма и доброто му име и оставят частица от себе си в него. Нека на днешния празник си спомним и отдадем заслужена почит на онези благочестиви габровци, създатели и дарители на храм „Успение Богородично”, които, ръководени от Христовата любов, са положили труд и иждивение за него, и са опазили през столетията Христовата вяра и родолюбие в душите на габровци”.

След края на архиерейската св. Литургия бе изпълнено многолетствие за председателя на храма и за църковното настоятелство, за дарителите и за всички габровци. Прочетени бяха поздравителни адреси от Община-Габрово, от местната структура на СДС, като храм „Успение Богородично” получи и почетния плакет на Общината за нейната 150-годишнина. Но най-радостно за всички бе присъствието на много богомолци, което потвърждава любовта на габровци към църквата.

В параклиса „Св. апостоли Петър и Павел” към храм „Успение Богородично” бе открита изложба „Православно-християнски реликви на вярата”, посветена на 145-годишнината на църквата. В нея бяха показани: напрестолно евангелие от 1793 г. със сребърни позлатени корици; напрестолно евангелие от 1789 г. със сребърни позлатени корици и апликирани разноцветни емайлирани плочки; напрестолно евангелие от 1841 г. със сребърни корици, изработени от габровски майстор-златар (подарено от Васил Априлов); потир от 1793 г., сребърен с позлата и апликации от рисуван порцелан; сребърна кутийка за сухо св. Причастие, дарена от иконом Йоан - йерей на старата църква „Пресвета Богородица” през 1806 г.; сребърна дарохранителница с позлата, дарена от иконом Йоан иерей на старата църква „Пресвета Богородица” през 1804 г.; сребърни кандила и теплота от края на ХІХ в., изработени от габровски майстори-златари; „Пролог за месец юни – август” от 1764 г., съдържащ уникални приписки за обявяването на Габрово за град и за откриването на новото Априловско училище през 1873 г.; църковни одежди, корона и жезъл на Сливенския митрополит Гервасий (1838-1919), родом от Габрово, който ги дарява за вечен спомен на любимия му храм.

 

 

Снимки

благословение от Епархийския митрополитВеликотърновски Митрополит ГригорийИзложбаИзложбаИзложбаПетохлебиеПоздравителен адрес от Община ГабровоПредстоятелят на храм "Успение Богородично"Св. Литургия
« предишна новинаследваща новина »