ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба посветена на 125 години от Сръбско-българската война

25 октомври 2010 22:33, Видинска митрополия
Изложба посветена на 125 години от Сръбско-българската война

На 25 октомври в Регионалния исторически музей Конака, гр. Видин, бе открита изложба, посветена на 125-годишнината от Сръбско–българската война от 1885 година. В изложбата като експозиция бе засегната основно отбраната на Видин, която се явява ключов момент в Сръбско-българската война.

"Над 6000 души от Видинския край взимат участие в тази отбрана", каза при откриването на изложбата Фионера Филипова, директор на Историческия музей.

Тя посочи, че в изложбата са експонирани ограничен брой документи и военни карти, запазени от 1885 г. и причината за това е, че тогавашната млада българска държава все още не обръщала внимание на създаването и съхранението на такива документи.

"В тази изложба обърнахме внимание и на един малко известен за широката публика факт – за дейността на БЧК по време на отбраната на Видин. Председател на видинското настоятелство на БЧК по време на войната е Видинският митрополит Антим І", допълни Фионера Филипова.

Тя посочи, че по време на войната във Видин е имало един фотограф – Макс Кеслер, и част от снимките в изложбата са негово дело. Макс Кеслер е заснел и комисията по продоволствието на Видински окръг по време на Сръбско-българската война от 1885 година.

В изложбата са подредени и снимка на Найчо Цанов, основател на Радикалдемократическата партия в България, с опълченци – защитници на Видинската крепост, както и снимка на запасната команда на Трети пехотен Бдински полк след сражение и на батареята на поручик Кърджиев.

Г-жа Фионера Филипова отдели специално внимание и на фотокопията на телеграмата от капитан Атанас Узунов до военния министър и началник-щаб за обсадното положение на Видинската крепост и взетите мерки по укрепването й, както и молба от военния министър майор Никифоров до княз Александър Батенберг за изказване на благодарност на Атанас Узунов за отбраната на Видинската крепост.

Най-нови са снимките на V и VІ бастион от външната крепостна ограда на Видинската крепост, където се води решителното сражение на 13 ноември 1885 година. Бастионите са запазени и до днес, въпреки че зачестяват набезите за рушенето им.

При откриването на изложбата г-жа Филипова даде думата на проф. Андрей Пантев, който поздрави организаторите за тази изложба и сподели важността на Видин за извоюването на победата в тази братоубийствена война.

Поздравление отправи и г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител, както и г-н Светослав Славчев, председател на Общинския съвет Видин.

От името на Видинска света митрополия представител на откриването на изложбата бе архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

Текст: архимандрит Поликарп и Анна Лозанова - Фокус - Видин
Снимки: Ирена Данаилова - БТА - Видин

 

 

Снимки

Изложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската войнаИзложба посветена на 125 години от Сръбско-българската война
« предишна новинаследваща новина »