ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 19 на "Църковен вестник"

27 октомври 2010 12:44, Българска Патриаршия
Брой 19/2010 на "Църковен вестник"

Темата на брой 19 на "Църковен вестник" е "Исихастката традиция и невидимият свят".

На Света Гора като място за обновление и продължаване на исихастката традиция в съвременния свят е посветен материалът на игумена на манастира „Ксиропотам” архимандрит Йосиф. В него той проследява приемствеността в поддържането на пламъка на трезвението сред светогорските монаси от дълбока древност до днес, като се спира по-специално на съхраняването на тази духовна традиция в наше време - на стр. 1,4-5.

За основните принципи на исихазма и актуалността на тази духовна традиция в съвременния свят г-жа Александра Карамихалевa разговаря с игумен Пьотър (Пиголь), завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква - стр. 4-5.

За духовно-мистичния подем в България през ХІV-ХV в. под влиянието на исихасткото движение и за Рилския манастир като пазител на дълбокия духовен живот и исихастката монашеска традиция е продължението на статията „Основател и учител на монашеството у нас” на доц. Костадин Нушев – стр. 6.

На почитта към Рилския светец са посветени и материалите на стр. 8 и стр. 3, които отразяват посрещането на празника в Рилската света обител, Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски", както и две непубликувани до сега чудеса на Рилския светец.

Във връзка с наближаващия Архангеловден, когато се чества св. архангел Михаил архистратиг (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели и предшестващата го Архангелова задушница са материалите на йером. Серафим (Роуз) „Живот след смъртта” и на Румяна Христова „За ангелите небесни”. От тях ще научим какво е православното учение за задгробната участ на душата по архиеп. Йоан (Максимович), както за деветте чина ангели според съчинението на св. Дионисий Ареопагит „За небесната йерархия” - стр. 7.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 70 ст.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »