ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Димитровден се навършват 106 години от освещаването на храма на Софийската духовна семинария

26 октомври 2010 17:14, СДС
Димитровден в Софийската духовна семинария

Днес 26 октомври – Димитровден, празничната св. Литургия в храма на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Сергий. Заедно с отец-ректора в богослужението взеха участие йеромонах Исаак и ефимериите свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков.

Всяка година празникът на свети великомъченик Димитрий Мироточиви се чества в Софийската духовна семинария с особена тържественост, тъй като на този ден е станало освещаването на семинарския храм. Малко известен е фактът, че семинарската църква е градена повече от една година след откриването на духовното училище. Учебните занятия в Софийската духовна семинария започват на 20 януари 1903 г., а храмът е завършен през месец октомври 1904 г., като приема името на всебългарския небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец. Това име носи преди това и Самоковското богословско училище, чийто наследник е семинарията в София.

Семинарската църква е осветена една седмица след храмовия й празник, тъй като по това време гост на нашата страна е сръбският крал Петър I Караджорджевич и заедно с висшия ни клир e на празника на Рилската света обител. В тържествената богослужба на освещаването, оглавявана от тогавашния Варненски и Преславски митрополит Симеон, взимат участие всички синодални архиереи, ректорът архимандрит Климент (по-късно Врачански митрополит), семинарското духовенство и други духовни лица.

Според църковните хроники, на дългото петчасово богослужение са присъствали княз Фердинанд I, народни представители, министри, преподавателите и семинаристите, множество богомолци. (Вж. “Църковен вестник” бр. 44 от 29 октомври 1904 г.)

Днешното тържествено богослужение в семинарския храм в прослава на свети великомъченик Димитрий Мироточиви събра в храма семинарската общност и много богомолци. То бе огласено от сборна певческа група под ръководството на преподавателя г-н Тодор Костов, а празничната проповед произнесе четвъртокурсникът Добри Велев.

След края на светата Литургия о. Константин Цанков произнесе слово, в което се спря на евангелския текст: “Да бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази" (Йоан. 15:19). Той насочи вниманието на присъстващите върху това, че да си християнин не е лесно, че всички ние трябва да сме готови да посрещнем изпитанията, за които Сам Господ Иисус Христос ни е предупредил, и призова вярващите да са по-често заедно на молитва в храма и да приемат свето Причастие, което ги прави силни да устояват на предизвикателствата на заобикалящия ги свят.

Отец Константин честити на богомолците големия църковен празник, на преподавателите г-н Димитър Костадинов и г-н Димитър Попов и на всички именници, като им пожела здраве, мир и благополучие в делата.

Чествайки 106 години от освещаването на църквата при Софийската духовна семинария, не може да не отбележим, че както семинарските сгради, така и храмът са изцяло построени с щедрото дарителство на висшия клир на БПЦ, на църкви и манастири, на княза и държавните институции, на голям брой благочестиви християни. Израз на признателност към митрополит Кирил Видински, вложил за изграждането на семинарския комплекс лепта от 50 000 златни лева, е неговият бюст–паметник, издигнат в непосредствена близост до храма.

Въпреки историческите превратности във времето, вече повече от столетие семинарският храм е един от най-значимите духовни центрове в живота на Българската православна църква.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Ангел Алексов и Георги Георгиев

 

 

Снимки

Димитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинарияДимитровден в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »