ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Калипетрово, Доростолска епархия

26 октомври 2010 20:15, Доростолска митрополия
Храмов празник

Днес, когато Православна ни църква чества празника на св. Димитър Солунски, жителите на село Калипетрово празнуваха двоен празник.

Скъп гост на калипетровци бе Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, който отслужи св. Литургия за празника. Началото бе дадено от протосингела на епархията и председател на храма в Калипетрово ставроф. ик. Добри Чаков. В богослужението оглавено от епархийския архиерей взеха участие и свещ. ик. Васил Иванов, прот. Валентин Неделчев, свещ. Георги Михнев, свещ. Роман Михалев и йеромонах Синесий.

На празничната богослужба присъстваха и председателят на Общинския съвет на Силистра г-н Александър Събанов, кметът на с. Калипетрово г-н Йордан Ковачев, директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" г-н Георги Балушев и секретарят на фондация „13 века България”.

Множество народ се бе стекъл в храма, за да вземе участие в богослужението и да се поклони на частиците от св. мощи на днес честваните св. Димитър Солунски и св. Димитра Киево–Доростолска.

В лития начело със светините духовенството и миряните обиколиха храма.

След това Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий отслужи със свещенството водосвет пред Духовния център, носещ името на приснопаметния Доростолски митрополит Иларион, и всички бяха поръсени за здраве.

Храмът в Калипетрово е построен изцяло с волни пожертвования на местните жители през 1847 година. Това става след ферман издаден от султан Абдул Меджид при посещението му в Силистра през 1847 година. За да отговори на тогавашните изисквания на османската власт, храмът е бил полувкопан в земята. Негови строители са дряновски майстори, а иконите са дело на тревненския зограф Досю Коев и неговите синове.

Първите свещеници били поп Стефан Михайлов и поп Стамат.

По инициатива на дългогодишния свещеник Добри Чаков през 1997 г. в чест на 150-годишнината от построяването му храмът е обновен и разкрасен, а в чест на 160-годишнината през 2007 г. е стенописан.

Калипетрово е едно от най-големите селища на Силистренска област. Името му идва от древността. През 1942 г. селото се преименува в Петрово, през 1954 г. - в Станчево, а през 1956 г. се възстановява старото му име – Калипетрово. Разположено е на 4 км южно от Силистра. Жителите му наброяват над 7000 души.

През целия период на османското иго Калипетрово е село с чисто българско население.

Най-ранните сведения за селището са от 1548 година. Тогава то се състояло от 59 къщи. Сведенията сочат, че османската експаназия от североизток принуждава голяма част от населението да емигрира отвъд Дунава. За това свидетелстват и запазените до днес роднински връзки на калипетровци с някои села от северната страна на реката. Такава е историята на чорбаджи Чако, който се заселил отвъд Дунава и основал село с изселили се жители на Калипетрово. И до днес в селата около Силистра се среща често фамилното име Чакови.

Текст и снимки: Йордан Петров – секретар на митрополит Амвросий

 

 

Снимки

Храмов празник Храмов празник Рака с мощи на св. Димитра Киево-ДоростолскаРака с мощи на св. Димитра Киево-ДоростолскаХрамов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Рака с мощи на св. Димитър СолунскиХрамов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмът отвънХрамът вътре
« предишна новинаследваща новина »