ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско посещение на Пловдивския митрополит Николай в гр. Димитровград

27 октомври 2010 09:45, Пловдивска митрополия
Димитровградчани посрещат митр. Николай

По случай големия християнски празник Димитровден, който е и празник на град Димитровград, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посети града по любезната покана на неговия кмет г-н Стефан Димитров и занесе частицата от светия Животворящ Кръст Господен, който се съхранява в манастира „Света Троица” на Кръстова гора.

На 25 октомври в 17,00 ч. на централния площад на Димитровград митрополит Николай бе посрещнат от градоначалника г-н Димитров, председателя на Общинския съвет, областния управител на Хасковска област и свещеници от Хасковската духовна околия. На специално издигната трибуна владиката отслужи молебен за благоденствието на родолюбивите жителите на града, които многолюдно се бяха стекли, за да се докоснат до частицата от Кръста Христов и да получат светителско благословение от епархийския си архиерей. След молебена владиката се обърна с архипастирски благослов към богомолците и им благопожела душеспасително поклонение пред Животворящото дърво. В молитвено литийно шествие, предвождано от митрополит Николай и кмета г-н Димитров, под тържествените звуци на духовия оркестър, присъстващите се отправиха към храм „Свети Димитър”. Църковните камбани празнично биеха, а деца, облечени в народни носии, посрещнаха своя митрополит, който възглави празничната вечерня по случай храмовия празник.

След края на богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Николай поднесе на община Димитровград в лицето на кмета г-н Димитров дърворезбована икона на свети великомъченик Димитрий Мироточиви, покровител на града.

С празнична архиерейска света Литургия на 26 октомври беше отбелязан храмовият празник на храм „Свети Димитър”, който се оказа малък да побере стеклото се множество богомолен народ, но благодарение на добрата организация на енорийския свещеник протойерей Георги Тодев и доброто озвучаване на храма, богослужението бе съпреживяно и от всички християни, намиращи се извън храма. В съслужение на епархийския архиерей бяха архимандрит Арсений, протойерей Добромир Костов, свещеноиконом Антоний Енев – архиерейски наместник на Хасковската духовна околия, и свещеници от околията. Богослужението беше украсено от сладкогласното пение на митрополитския хор „Свети апостол Ерм” с диригент г-н Георги Радев.

Радостен бе фактът, че всички присъстващи заедно казаха „Символа на вярата” и молитвата „Отче наш”. Със страх Божий и вяра пристъпиха към светата Чаша най-малките.

В архипастирското си слово Негово Високопреосвещенство митрополит Николай припомни житието на светия страдалец и обърна внимание колко важно е възпитанието на децата, като даде за пример родителските грижи, проявени към свети Димитрий Солунски в младините му, и пожела на жителите на Димитровград благодатното застъпничество на техния небесен покровител да бъде винаги с тях, та по неговите молитви Господ да пази богоспасяемия им град от всяко зло.

Митрополит Николай раздаде с благословение на всички християни кръстчета, докоснати до частицата от светия Кръст.

 

 

Снимки

Цветя за владика Николай В трепетно очакване на митрополит НиколайВладика Николай носи благословение за гр. ДимитровградВ навечерието на празника на гр. ДимитровградНародът на ДимитровградМолебенът за гр. ДимитровградАрхиерейско благословение за родители и децаАрхиерейско благословение за родители и децаПразникът на св. Димитрий в ДимитровградЛитийното шествие в ДимитровградПразникът на св. Димитрий в ДимитровградДимитровград празнува духовноДимитровград празнува духовноДимитровград празнува духовноС любов и светлина в сърцатаПосрещане на митр. Николай в храм "Св. Димитър"Празнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПетохлебиеВладика Николай благославя петохлебиетоПразнична вечерняМитр. Николай дарява на кмета г-н Димитров дърворезбена икона с релеф на св. вмчк Димитрий Митрополитският хор "Св. апостол Ерм"Народът на Димитровград в храм "Св. Димитър"Празничното богослужение на 26 октомври в ДимитровградПразничното богослужение на 26 октомври в Димитровград Празничното богослужение на 26 октомври в Димитровград Празничното богослужение на 26 октомври в Димитровград Празничното богослужение на 26 октомври в Димитровград Архиерейско благословениеАрхиерейско благословениеВелик входВелик входВелик входВелик входПод благодатта на кръста ХристовКъм Христа СпасителяМитр. Николай причастява децатаС молитва към св. вмчк Димитрий МироточивиАрхиерейско поздравление по случай ДимитровденВ радостта на ДимитровденБлагословени кръстчета за вярващия народБлагословени кръстчета за най-малките
« предишна новинаследваща новина »