ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският храм в Атина отпразнува своя храмов празник

27 октомври 2010 09:40, Българска Патриаршия
Българският храм в Атина отпразнува своя храмов празник

По наложила се вече традиция, в неделния ден след 19 октомври за трети пореден път българският храм в Атина отпразнува своя храмов празник - Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Изместването на празника се налага поради невъзможността на нашите сънародници, живеещи и работещи там, да бъдат в делничния ден в храма поради служебните си задължения.

Тази година празникът бе отбелязан особено тържествено. За молитвената атмосфера спомогнаха псалтите при храма Мелетий Велчев и Александър Ганчев, но и дошлите по покана на предстоятеля на храма, архимандрит Атанасий (Султанов), специално за празника бивши възпитаници на Пловдивска духовна семинария - Станислав Кръстев, Димо Младенов и Йоан Арнаудов, во главе с преподавателя по хорово пеене в ПДС Юлиян Одажиян. Всички песнопения бяха изпълнени във византийски стил.

Празникът започна с вечерно богослужение, отслужено от архимандрит Антоний (Ал Малуф) от Антиохийската патриаршия в съслужение с архим. Атанасий (Султанов), протопрезвитер Спиридон Лондос, ефимерий при храма „Живоприемни източник” на ул. "Акадимиас" в Атина и иконом Констандинос Ламбропулос, предстоятел на храма „Св. Мироносици”, в чиято енория се намира и българският храм.

Слово за празника произнесе архимандрит Атанасий.

На следващия ден утриното богослужение започна в 7,30 часа. Поради явил се в последния момент неотложен ангажимент, Негово Високопреосвещенство митрополитът на Илион г-н Атинагорас (в чиято епархия се намира храмът) не можа да отслужи св. Литургия, но изпрати свой представител - изпълняващия длъжността протосингел протопрезвитер Емануил Савас. В св. Литургия участие взе и презвитер Николаос Конгос от атинския храм „Живоприемни източник” на ул. "Акадимиас". В този храм, до предоставянето на сегашния, с благословението на предстоятеля му протопрезвитер Илиас Дросинос, от 2006 г. се извършваха веднъж месечно богослужения на български език.

На службата се помолиха г-н Андрей Караславов - посланик на Р. България в Р. Гърция, г-н Герман Ванчев - консул при Българското посолство, учители и ученици от двете български неделни училища „Св. Кирил и Методий” и „Преп. Паисий Хилендарски”, представители на различните български дружества и самодейни състави в Атина, общественици и гости.

По време на причастния канон проповед за живота и делото на св. Йоан Рилски произнесе богословът Мелетий Велчев.

В този ден много християни пристъпиха към св. Причастие.

В края на св. Литургия бе благословено коливо. След това начело с иконата на светеца бе извършена лития, към която се присъедини и архимандрит Серафим (Димитриу), предстоятел на храм „Св. вмчца Марина” в Илиуполи, който в този ден представляваше и митрополита на Дидимотика г-н Дамаскинос, по чиято инициатива на българите живеещи в Атина бе предоставен храм. Заедно с архимандрит Серафимос бяха и духовните му чада йеродяконите Дамаскинос (Филактос), Нектариос (Пападоянис) и Хризостомос (Валцас).

След литийното шествие архимандрит Атанасий поздрави всички присъстващи и като отправи молба към отец Емануил да предаде най-искрени благодарности на високопреосвещения митрополит Атинагорас, благодари на всички клирици почели празника. Особена благодарност предстоятелят на храма отправи и към всички спомогнали за благолепието на празника и най-вече на църковните настоятели Бойко Йорданов, Людмила Стойкова-Станкова и Костадина Захари.

В слово-отговор протопр. Емануилк Савас благодари за оказаната му чест да бъде сред българската общност в този ден и изказа поздравление от името на митрополит Атинагорас към отец Атанасий за труда, който полага за своите сънародници далеч от родината.

Последва кратка програма, подготвена от учениците на двете български неделни училища, а след това и концерт на фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов и трио „Родни звуци” с ръководител Симеон Димитров. По време на изпълненията към съставите се присъединиха и поканените от архим. Атанасий бивши възпитаници на ПДС „Св. Кирил и Методий”. С майсторското изпълнение на родопската песен „Руфинка болна легнала” г-н Станислав Кръстев просълзи много от присъстващите. През цялото време на концерта на площада пред храма се извиваха кръшни български хора. Накрая на тържеството отец Атанасий отличи с благодарствени грамоти някои от дарителите и радетели за това, храмът да съществува, а именно: семейство Тотка и Стоян Атанасови, семейство Албена и Христо Аврамови, фолклорна формация "Родина" и маестро Александър Костадинов, псалтът при храма г-н Мелетий Велчев и др. Накрая всички заедно изпяха многолетствие за здравето на всички православни християни. Тържеството завърши с изпълнението на химна на Република България. Архимандрит Атанасий за сетен път призова всички да бъдат единни и им пожела крепко здраве и успехи. Всички присъстващи си тръгнаха изпълнени с духовна радост и приповдигнато национално самосъзнание.

 

 

Снимки

Българският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празникБългарският храм в Атина отпразнува своя храмов празник
« предишна новинаследваща новина »