ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден – празник на Сливен

27 октомври 2010 10:04, Сливенска митрополия
Димитровден – празник на Сливен

Катедралният храм ”Св. Димитър” в гр. Сливен е построен през 1831 година. Оттогава денят 26 октомври, в който светата Православна църква чества паметта на светия великомъченик Димитрий Солунски, се счита за официален празник на града. Като отвори човек страниците на тритомника ”Опит за история на гр. Сливен” от Симеон Табаков и Юбилейния сборник по повод 100-годишнината на храм ”Св. Димитър”, ще прочете какви масови и интересни общоградски тържества са се провеждали в града в чест на този празник. Беше време - 1944–1989 г., когато Димитровден бе заменен с други ”празници”: 9 септември и 8 ноември. През този период Димитровден празнуваха само онези верни православни християни, които поддържаха жива връзка с Православната църква. След политическите промени в България постепенно започна възстановяването на храмовите празници, които бяха обявявани и за празник на съответното населено място. В Сливен това се случи през 1992 г. със специално решение на Общинския съвет.

В гр. Сливен тържествата за празника на града започват още от средата на месец октомври с разнообразни по тематика прояви. Те са организирани от Сливенска митрополия, Община-Сливен и културните институти.

Паралелно със светските прояви се проведоха и няколко църковни тържества. На 14 октомври бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм ”Св. Петка Българска” в гр. Кермен. Митрополит Йоаникий представи на православните християни новоназначения свещеник при храма Стелиян Стойчев. 23 октомври бе празник за жителите на с. Самуилово. В този ден Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий освети новопостроения храм ”Св. равноапостолни Константин и Елена” и положи в него св. антиминс, за да може да се отслужва св. Литургия. В богослужението участие взеха протосингелът йеромонах Калист и свещеници от гр. Сливен. На тържеството в селото присъстваха депутати, общински съветници, отговорни служители на общината, кметове на населени места и стотици гости. Това е шестият поред новооткрит храм от единадесетте новостроящи се в Сливенска община през последните 15 години.

Съгласно програмата на 25 октомври, от 9 часа в залата на Общината се проведе тържествена сесия на Общинския съвет. Поздравително слово към общинските съветници и гостите отправи и Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. Обявени бяха имената на удостоените със званието ”почетен гражданин” на Сливен. Тази година това звание бе присъдено на: д-р Андон Бояжиев, носител на наградата ”Д-р Иван Селимински”, Тодор Терзиев, носител на наградата ”Добри Чинтулов” и директор на Националната художествена гимназия гр. Сливен и на актьора Велко Кънев - и тримата достойни люде, заслужаващи високото отличие.

Следобед от 15,30 ч. в катедралния храм започна всенощното бдение за празника с участието на митрополит Йоаникий. От 18 ч. Негово Високопреосвещенство присъства на тържествения концерт в Драматичния театър ”Стефан Киров”, по време на който бяха обявени имената на носителите на наградите ”Добри Чинтулов”, ”Д-р Иван Селимински” и ”Добри Желязков”. Вечерта завърши с тържествени илюминации.

26 октомври, Димитровден. От ранно утро църковните камбани в гр. Сливен бият тържествено. В катедралния храм се стича множество богомолен Божий народ, за да вземе молитвено участие в св. Литургия. В определения час свещенството на гр. Сливен и свещеници от други населени места на епархията посрещнаха Негово Високопреосвещенство епархийския архиерей, придружен от протосингела йеромонах Калист. Велегласно ”Владику и свещенноначалника…” изпълни храма. Започна празничната св. Литургия по обичайния ред. По време на Малкия вход богомолците бяха приятно изненадани, когато Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий отличи йеромонах Калист, протосингел на Митрополията, с офикия ”архимандрит”. В словото си архиереят пожела на архимандрит Калист дълголетно и плодотворно служение на Сливенската епархийска църква и на Българската православна църква. Архимандрит Калист благодари за високото отличие и заяви, че с Божията помощ ще служи вярно на светата Православна църква, на която се е посветил.

От името на православното изпълнение на Сливенска епархия ние също честитим на архимандрит Калист високото отличие.

След светата Литургия от 11 ч. на централния площад се проведе общоградско тържество. Молебен за здраве и успехи отслужи митрополит Йоаникий. Празникът продължи с всенародно веселие.

 

 

Снимки

Димитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на СливенДимитровден – празник на Сливен
« предишна новинаследваща новина »