ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

1140-годишнината на БПЦ бе отбелязана на 26 октомври в Брюксел

27 октомври 2010 13:12, Българска Патриаршия
"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел

По инициатива и покана на българските евродепутати д-р Антония Първанова и Станимир Илчев от групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент и във връзка с честването на 1140 години от основаването на БПЦ, на 23 октомври 2010 г. в Брюксел, Белгия, пристигна Видинският митрополит Дометиан за официалното представяне на юбилейното издание "Летопис на Българската православна църква" в Европейския парламент.

Високопреосвещеният архиерей бе придружаван от доц. д-р Лизбет Любенова от Института за история при БАН, Борис Цацов – съставител на книгата, Мълвина Господинова – координатор на мероприятието, и Атанас Димитров – представител на официалния сайт на БПЦ.

На 24 октомври, неделя, митрополит Дометиан и съпровождащите го лица посетиха българската църковна община „Св. Климент Охридски” в Брюксел, сърдечно посрещнати от ставроф. ик. Димитър Димитров. В храма при стечение на множество сънародници живеещи в Белгия и чужденци, архиереят поднесе като дар на библиотеката при БПЦО „Св. Климент Охридски” екземпляр от юбилейното издание. Беше отслужен благодарствен молебен за успех и благополучие в предстоящото начинание. За молитвен спомен и благословение на присъстващите, сред които и българският посланик в Кралство Белгия и Люксембург г-н Христо Георгиев, бяха раздадени икони. Накрая всички изпяха многолетствие за Българския патриарх Максим, Св. Синод, митрополит Дометиан, митрополит Симеон и българския народ, след което беше поднесена почерпка от различни домашни ястия, приготвени от сънародниците ни.

На 25 октомври по покана на Н. Пр. г-н Христо Георгиев, българската делегация посети средновековния град Брюж, на 100 км от белгийската столица, наричан „Северната Венеция”, където след кратка разходка от името на българското посолство бе предложен гостоприемно обяд.

На 26 октомври, Димитровден, Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан и неговите спътници бяха официално посрещнати в Европейския парламент, където заедно със 115 българи пристигнали специално за случая присъстваха на среща с българските евродепутати д-р Антония Първанова и Станимир Илчев, на която бе представена дейността на институциите в Европейския съюз.

След дадения за гостите обяд в 14 ч. Мълвина Господинова откри официалното представяне на юбилейното издание „Летопис на БПЦ”. В присъствието на множество български и чужди евродепутати, дипломати, български интелектуалци, сред които проф. Николай Овчаров, Михаил Белчев, Теодоси Спасов и др., специално пристигналият за случая Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, и гости, Видинският митрополит Дометиан вдъхновено говори за многовековната ни църковна история, духовните ценности и българската култура, които са оставили голям отпечатък в световната история. Митрополитът преподаде отеческото благословение и поздравление от името на Негово Светейшество патриарх Максим. След него говори доц. д-р Лизбет Любенова, която накратко очерта важните моменти в българската църковна история. Митрополит Симеон с голямо вълнение изрази радостта си от провеждащото се събитие в диоцеза на неговата епархия, като напомни, че само месец преди това лично е подарил юбилейното двуезично издание на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В заключение към всички се обърнаха българските евродепутати – инициатори на събитието, които за пореден път с радост подчертаха, че чрез това мероприятие българската държава и Църква за пореден път напомнят за своята историческа значимост.

Текст и снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел"Летописът на БПЦ" възхити Брюксел
« предишна новинаследваща новина »