ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на столичния храм "Св. Георги" в кв. "Дървеница"

27 октомври 2010 12:51, Софийска митрополия
Празник на столичния храм "Св. Георги" в кв. "Дървеница"

На 26 октомври 2010 г. тържествено се чества църковният празник в чест на св. Димитър в храм „Св. Георги”, кв. "Дървеница", където има параклис в чест на светеца.

Много поклонници с радост присъстваха на светата Литургия и чуха благодатната проповед на своя духовен пастир – отец Димитър.

На 28 октомври 2010 г. той навършва 80 години, но възрастта не пречи на силния дух да се извисява и дарява хората с неизчерпаемата си любов и грижа за тяхното спасение. От 1981 г. отец Димитър служи неуморно на Църквата. Под негово ръководство са израснали много свещеници, монаси и искрено вярващи християни. Няма човек, който да е протегнал ръка за помощ, и той да не го е подкрепил. Делата му живо свидетелстват за дълбокото му убеждение, че милосърдието и любовта към хората заемат основно място по пътя на спасението.

От 10 години към храм „Св. Георги” е отворена кухня, която всеки понеделник и четвъртък приготвя храна за бедните. Раздават се и дрехи на нуждаещите се.

Още в началото на своята свещеническа дейност отец Димитър заедно с покойната негова презвитера Невена, покойния клисар дядо Тодор, приятели и работници, се заема да разшири старата постройка на храма и спомага за изографисването й, а сега полага основите и ръководи издигането на нов храм „Св. Спас” в столичния жк "Младост".

Но най-полезни за миряните остават неговите молитви, поучения и знания, които отец Димитър с голямо търпение раздава на всеки нуждаещ се и търсещ Божията помощ.

Нека благодарим на нашия любим духовен водач и да му пожелаем и занапред още много години да има тази енергия и крепко здраве, за да служи на хората в името на Бога!

Текст и снимки: енориашите при храма

 

 

Снимки

Празник на столичния храм "Св. Георги" в кв. "Дървеница"Празник на столичния храм "Св. Георги" в кв. "Дървеница"Празник на столичния храм "Св. Георги" в кв. "Дървеница"Празник на столичния храм "Св. Георги" в кв. "Дървеница"
« предишна новинаследваща новина »