ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикия в столичния храм „Св. Димитър”

27 октомври 2010 15:04, Софийска митрополия
Храм "Св. Димитър", кв." Хаджи Димитър"

Преизпълнен с богомолен народ бе на Димитровден столичният храм „Св. Димитър” в кв. ”Хаджи Димитър”. Посветеният на Солунския чудотворец храм е от малкото църкви в София, построени в негова чест. Благодарение усърдието на храмовото духовенство, през последните години в кв. „Хаджи Димитър” закипя енорийски живот, в който наред с по-възрастните християни се включиха и много млади семейства, заедно със своите деца.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Григорий - софийски протосингел, множество предстоятели на софийски храмове, йеромонах Зотик - представител на РПЦ и предстоятел на Руското подворие в София, храмовото духовенство и двама дякони.

След като причасти свещенството в св. олтар, еп. Йоан произнесе вдъхновено слово за св. Димитър. Епископът говори за живота, подвига, чудесата и духовната мощ на този дивен Божий угодник.

Преди отпуста викарният епископ отличи с офикия „протойерей” предстоятеля на тържествуващия храм - свещеник Антоний Алексиев. Той бе съпровождан за представяне пред епископа от ставроф. свещеноик. Николай Коцев - председател на храм „Св. Седмочисленици”, и ставроф. свещеноик. Мина Минчев - председател на храм „Св. Неделя”. С трепет и вълнение енориашите слушаха молитвата на епископа за отличието и очакваха връчването на набедреника (богослужебно отличие за протойерей). Архиереят, припомняйки апостолските слова, че е нужно да се отличават свещенослужителите, които ревностно служат в св. олтар, го представи на църковното изпълнение с думите: „Заради редовно и духовно изпълнение на богослужебния живот, за социална и просветна дейност в поверения му храм и за душепастирска грижа в енорията: Достоен!”

Епископът пожела на новия протойерей с още по-голямо дръзновение, ревност, послушание и кротост да изпълнява пастирския дълг, който Господ му е възложил, и му честити това отличие, което е благодарност, но и възлагане на още по-голяма отговорност пред Бога и човеците.

За празника на св. Димитър много богомолци – деца и възрастни - се бяха подготвили и пристъпиха към св. Тайни. Дълго време духовенството причащаваше, други раздаваха нафора, трети поръсваха със светена вода, четвърти четяха молитви за освещаване на приношения, други осветиха корбана, който бе раздаден на богомолците след духовното тържество.

След отпуста по възстановена вече традиция бе извършен празничен водосвет в 42 Основно училище, което е в пространствена близост до храма. Радост за храмовото духовенство е, че тази година целият учителски колектив пожела да бъде поръсен със светена вода и всяка учебна стая заедно с присъстващите ученици в нея получиха Божието благословение.

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Отец Радосвет поръсва със светена водаОтец Радосвет поръсва със светена водаХрамовата иконаМолитваЗнеполски епископ ЙоанПротосингелът архимандрит ГригорийОфикияОфикияОфикияПоставяне на набедреникаНовият протойерейПразник в храм "Св. Димитър"Празник в храм "Св. Димитър"Празник в храм "Св. Димитър"Празник в храм "Св. Димитър"Празник в храм "Св. Димитър"ПевцитеПевцитеПриношенияПред иконата на св. ДимитърБогомолният народ в храма Протойерей Антоний Алексиев раздава нафораПред храмаВ двора на храма
« предишна новинаследваща новина »