ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастир

28 октомври 2010 15:03, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастир

На 26 октомври архим. Емилиан, игумен на Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски”, заедно с братството на св. обител, отслужи празнична вечерня. По време на богослужението стана изнасяне на плащаницата на св. Димитрий и бе отслужен акатист на светеца.

На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия за храмовия празник на Басарбовския манастир. На митрополита съслужиха игуменът на манастира, ставр. ик. Йон Георге от Гюргево, прот. Василий Селемет от Каварна, свещ. Светослав Георгиев, свещ. Йоан Иванов и дякон Кирил Синев. Песнопенията от св. Литургия бяха изпълнени от братството на манастира, както и от служители на Русенската св. митрополия.

Множество честни поклонници стояха благоговейно в двора на манастира поради скромните размери на скалната църква, в която се проведе богослужението. С Божията помощ новият манастирски храм „Преображение Господне” ще бъде завършен догодина със средства от спечелен европейски проект и св. Литургия ще се отслужва в него с подобаваща тържественост.

За празника на Басарбовския скален манастир бяха дошли от Румъния шест автобуса поклонници. Румънските свещеници Йон Георге от Гюргево, Паул Моканка от с. Бъняса, Георге Йон от Ръмнику Сърат и Робертино Опря от Въръщ доведоха свои пасоми. Свещеници от Русенска епархия също доведоха своите енориаши за празника на обителта.

Св. Литургия беше отслужена на български и румънски език. Всички поклонници споделиха, че се чувстват като у дома си. "Символът на вярата" произнесохме тържествено на български, а Господнята молитва „Отче наш” казаха братята християни отвъд Дунава.

В своето приветствие към вярващите митрополит Неофит възхвали равноангелския подвиг на преподобни Димитрий. „Днес много имаме нужда от хора като св. Димитрий – да обичат човека, да обичат природата, да обичат Бога.” Той изказа благодарност към духовниците от Румъния и всички поклонници за тяхната ревност и почит към светеца. „Когато сме заедно на молитва към Бога, сме силни духом и усилваме нашата взаимна обич и желаем да бъдем заедно в име Господне. И вие ни имайте във вашите молитви, защото знаем колко е благочестив и близо до небесата румънският народ. Негово Високопреосвещенство благодари и на зам.- областния управител Петър Даскалов, който уважи празника на манастира и е един от дарителите на св. обител.

От своя страна архим. Емилиан благодари на митрополита за отслужената благолепна служба. „Архиерейската благословия за нашето братство значи много”. Игуменът радостно разказа за посещението и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на 30 юни 2004 г. Той също припомни, че точно преди пет години с благословението на блаженопочиналия Румънски патриарх Теоктист в Басарбовския манастир е донесена житийна икона с вградена частица от мощите на св. Димитрий. Тя е голямо благословение за всички поклонници, пристъпващи с вяра и усърдна молитва към светеца. „Животът в обителта коренно се промени с идването на иконата със св. мощи”, сподели о. Емилиан. Голяма е и радостта от постоянно пребиваващото в обителта манастирско братство. „Има непрекъснато богослужение, не секва потокът и от поклонници”. Игуменът подари на о. Йон от Гюргево икона на св. Николай Чудотворец за благословение.

Всички с един глас и едно сърце изпяхме „Многая лета” за благоденствието на двата народа.

След края на св. Литургия духовниците отслужиха водосвет в двора на обителта, като всички бяха поръсени със светена вода.

В долината на Русенския Лом, освен преп. Димитрий Басарбовски, са се подвизавали много монаси исихасти, между които св. Йоаким I Търновски (1235 г.) и преп. Софроний Софийски (16 в.). В олтара на скалната манастирска църква се намира икона с образите на тези трима известни светци от поломието.

Тази година се навършват 325 г. от успението на св. Димитрий Басарбовски и 236 г. от пренасянето на честните му мощи в Букурещ.

По традиция ежегодно храмовият празник на Басарбовския скален манастир се превърна в истинско духовно тържество с международен характер. Усърдно се молим на преподобния Димитрий Басарбовски, чиито св. мощи се намират в Патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ, да укрепва нашите отношения между българи и румънци, според повелята на Спасителя: „Обичай ближния си като себе си” (Мат. 19:19).

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастирАрхиерейско богослужение за храмовия празник на Басарбовския манастир
« предишна новинаследваща новина »