ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на неделното училище при храм "Св. Три светители" - гр. Шумен

28 октомври 2010 21:09, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. Три светители" - Шумен

На 24 октомври 2010 г. /неделя/ след св. божествена Литургия, беше отслужен тържествен водосвет от свещ. Васил Василев, с което се положи началото на новата учебна година в православното църковно училище при шуменския храм "Св. Три светители". Присъстваха множество деца, родители и християни от града и съседните села.

На децата бяха поднесени книжки, по които ще учат за нашата света православна вяра. Техният учител Доко Апостолов произнесе следното трогателно слово: "Мило детенце, държиш тази книжка в ръчичките си благодарение на майката на едно 4-годишно ангелче на име Ивайло, което, за съжаление, вече не е сред нас. Всеки път, когато посегнеш към нея, моля те, спомни си за ангелчето и се помоли за неговата душичка!

БЛАГОДАРЯ ТИ!

Никога не забравяй, че: "Хората продължават да обичат Бога без да са Го видели!" Не забравяй, че "който не си е построил дом в душата, той няма къща, няма и държава"! Не забравяй, че: "Онзи, който престава да бъде приятел, никога не е бил такъв!" И не забравяй, че най-важното в живота е: "Да не загубим себе си сред чуждите лица и мисли, да можем да останем винаги обикновени и единствени. Не трябва да се боим от сълзите, щом те са светли и дълбоки! Да страдат могат само живите с могъща и красива болка!" Пожелавам ти да познаеш Бога и през целия си живот да не загубиш детето в себе си! И те моля, научи се да се молиш! Научи се да прощаваш! Научи се да бъдеш добро! Винаги се моли със свещичка в ръчичка! Опознай прекрасния свят, в който живеем! Красивите неща в света! Любовта на Бог! Милувката на слънцето! Нежната бистра вода! Палавите ветрове! Нашите любими животни! Не забравяй веселите детски празници! Животворната пролет! Летните приключения! Есенната красота! Рождество Христово! Снежните зимни дантели! Дома, семейството и рода! Богатия свят на книгите! ПРИЯТЕЛСТВОТО!"

Неделните занимания се посещават от близо 20 деца на възраст от 5 до 15 г. от различни шуменски училища и детски градини. Към тях често се присъединяват и студенти, които - макар и завършили училище - продължават да посещават неделните сбирки. Децата се занимават с църковни песнопения и разкази, а също и с практически занятия, като рисуване на икони, които облагородяват душите им. Забавачката работи от 10,30 ч. до 11,30 ч. всяка неделя. През това време родителите на децата и християни от храма посещават неделното училище за възрастни. Там се разглеждат основни истини на православната ни вяра и катехизисът.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил преди 6 г. се положи началото на неделното училище при храм "Св. Три светители" и първите деца, които го посещаваха, днес са добри ученици и студенти, съвестно изпълняват своя дълг към обществото, в което живеят и към отечеството ни! Най-голяма заслуга за неделната забавачка имат благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, църковното настоятелство, представлявано от отец Емил Павлов и свещениците при храма.

Групата за деца се води от г-н Доко Апостолов /богослов и педагог/, а с групата за възрастни работи отец Васил Василев, енорийски свещеник при храма.

За записване и контакти: тел. 054 / 830-570

otecvasil@abv.bg (Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка, за да го видите.)

Адрес:

Свещ. Васил Василев

Храм "Св. Три Светители"

ул. Св. Климент Охридски 2

гр. Шумен 9700

Текст: свещ. Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »