ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм „Св. вмчк Димитър” - гр. Омуртаг, на 150 години

28 октомври 2010 21:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. вмчк Димитър” гр. Омуртаг

На 26 октомври храмът в гр. Омуртаг, наречен на свети великомъченик Димитър, чества освен храмов празник, и своя рожден ден. За Църквата като цяло, неговите 150 години са и малко, и много. В Търговищка духовна околия това е една от най-старите църкви, с най-богата история.

Известно е, че първата църква, за която има сведения, е била построена през 1851 година. За този строеж е бил измолен от султана специален ферман. Тя е била посветена на св. великомъченик Димитър. Този храм е бил малък и се е слизало по няколко стъпала в земята. Светлината от прозорците не била достатъчна и в храма било тъмно и влажно. В този вид църквата съществувала до 1858 г. Започнала да извира вода, станало невъзможно да се служи в нея. Това обстоятелство помогнало да се изгради нова църква на мястото на старата, само че по-голяма и над земята. Не се знае дали е била осветена.

Втората църква е построена през 1860 г. Тя също е посветена на св. великомъченик Димитър. Направена е по времето на шуменския гръцки владика Вениамин. Била осветена от него на 18 септември 1860 г. Тази църква просъществувала до 14 януари 1878 г. По време на Руско-турската освободителна война е била пълна с храна и провизии и при оттеглянето си турците я запалили.

Омуртаг е освободен от ХІ руска дивизия. Интендантът на сотнята казакова бил Николай Владимирович Благогов. Той подарил на църквата едно св. Евангелие, което още се съхранява. / Из записките на ик. Васил Коев/

Омуртаг е бил обект на много архиерейски посещения. Тук са гостували Варненски и Преславски митрополит Симеон, Доростолски и Червенски митрополит Михаил, Нюйоркски митрополит Андрей, Варненски митрополит Йосиф. А през 2008 г. тук служи заедно с митрополит Кирил и патриарх Ириней – патриарх на Сърбия.

Негово Високопреосвещенсво Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи тържествена св. Литургия в съслужение с архиерейския наместник на Търговищка духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов, председателя на храма свещ. Красимир Андонов, дякон Михаил и дякон Йордан. Във вдъхновената си проповед Негово Високопреосвещенство поздрави църковното настоятелство и миряните с рождения ден на този Божи дом и с храмовия му празник, подчерта на какво ни учи и възпитава Църквата – отговорност, трудолюбие, единство помежду ни.

В края на службата Негово Високопреосвещенство д-р Кирил отслужи панихида за загиналите руски воини, погребани в двора на храма.

Деца от ансамбъл „Лисец” при НЧ гр. Омуртаг поздравиха гостите и пред храм „Св. вмчк Димитър”, въпреки студа, пяха и танцуваха за радост на всички.

 

 

текст: презв. Валентина Проданова

 

 

Снимки

Храм „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. ОмуртагХрам „Св. вмчк Димитър” гр. Омуртаг
« предишна новинаследваща новина »