ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трима епископи отслужиха празничната св. Литургия в чест на св. крал Стефан Милутин

30 октомври 2010 23:20, Софийска митрополия
Празничната св. Литургия в чест на св. крал Стефан Милутин

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена празнична св. Литургия в чест на св. крал Стефан Милутин, чиито мощи вече 550 г. се покоят в София. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе извършена от трима епископи на Българската църква, Техни Преосвещенства: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и новохиротонисаният Браницки еп. Григорий, втори викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с архиереите в богослужбата взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Даниил, синодален архимандрит при храма „Св. Сава”, Белград, Сърбия, архимандрит Теофан, множество предстоятели на софийски храмове и петима дякони.

Слово за живота и делото на св. крал Стефан Урош II Милутин произнесе протойерей Николай Цурев. В него той представи нелекия житейски път на сръбския крал, който след като укрепил границите на държавата, започнал да изпълнява обещаното - да издигне толкова храмове и св. обители, колкото години заема престола. Отец Николай разказа историята на мощите на св. Крал, като отбеляза, че те са нетленни вече седем века, от които повече от половин хилядолетие се покоят в нашата столица.

Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г. и Църквата скоро го канонизирала за светец. През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година.

За да опазят св. мощи от поругаване при навлизането в София на войските на Видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. "Горна баня"). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.

В края на св. Литургия Знеполският еп. Йоан, като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от нетленните мощи на св. крал Стефан Милутин, отбеляза, че вчерашния ден Негово Светейшество Българският патриарх Максим навърши 96 години и тази негова годишнина бе осугубена с още една радост – епископска хиротония на архимандрит Григорий, досегашен протосингел на Софийска митрополия.

Епископ Йоан представи на църковното изпълнение Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, който е възведен като втори викарий на Софийска епархия и пожела: „Всесърдечно му благопожелавам, Всеподателят Бог да му дарува духовни сили, търпение, радост от неговото служение и най-вече да чувства крепката Божия десница, възложена върху главата му вчерашния ден. Като архиерей да има добра надежда и твърдо упование в Бога, тъй като грижите за Софийска епархия не са малко...”

Знеполският епископ Йоан поздрави Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, който оглави празничната богослужба и съучаства в богослужебния живот на епархията, поздрави отново епископ Григорий от името на всечестния клир, Епархийския съвет и служителите на Софийска митрополия, поздрави и гостите от Сърбия - архимандрит Даниил, синодален архимандрит при храма „Св. Сава”, Белград, и йеродякон Йоан и на всички благопожела св. крал Стефан да ни милва в нашите немощи, да ни подкрепя в нашето служение за полза на св. Църква и нашия род.

В края на богослужението на богомолците бе раздадена по частица от ризата на св. крал Стефан, чието нетленно тяло по традиция тържествено се преоблича върху светия Престол предишния ден.

Тескт и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Трима епископи отслужиха празничната литургия в чест на св. Крал Стефан МилутинТрима епископи отслужиха празничната св. ЛитургияПразникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Великият входВеликият входЕп. Наум Еп. ГригорийПротойерей Николай ЦуревДякон Иван ПетковПразникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"МолитваПразникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празникът на св. Крал в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »