ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св. Атанасий” в родното място на молдавския княз Василий Лупу

10 ноември 2010 14:36, Русенска митрополия
Обновление на храм в с. Пороище

На 7 ноември, Неделя 7-ма след неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит извърши обновление на храм „Св. Атанасий”, с. Пороище. На митрополит Неофит съслужиха свещеноиконом Георги Стоянов, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, енорийският свещеник Иван Стоянов и дякон Кирил Синев. Песнопенията от тържественото богослужение изпълни смесеният църковен хор при храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Разград с диригент г-н Красен Иванов.

След края на утринното богослужение духовниците отслужиха последованието на малкия водосвет, а митрополит Неофит поръси със светена вода св. олтар и вътрешността на храма, чиято покривна конструкция е била основно подменена.

Последва отслужването на архиерейска св. Литургия. Секретарят на Русенска св. митрополия, Ангел Младенов, прочете проповед за Неделя 7-ма след неделя подир Въздвижение.

След края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави всички православни християни с обновлението на енорийския им храм, като им благодари за положените грижи. „В храма се събираме на молитва и се учим на благочестие. Тук се поддържа вярата. Когато сме заедно, когато се подкрепяме един други, когато си подаваме ръка един на друг и живеем като братя помежду си… Преди няколко дни беше Денят на българските будители. Знаете, че будителството в нашата страна и на нашия народ е започнало от манастирите, от храмовете, от запаленото кандилце, от перото и книгата, та до освобождението на Шипка, Шейново и Сан Стефано… В храма Господен ние се явяваме в съприкосновение с благодатта Христова… Божествената благодат дава много на нашия живот. Много сили, много дръзновение пред Бога и много старание от наша страна да живеем с нея и чрез нея, и в нея, което значи в храма Господен с неговите тайнства, с неговото слово, с неговата красота и велелепие. Всичко това дава на нас духовни сили за нашия живот, в нашия дом, за нашите дечица, за нашите близки, които разчитат и очакват нашата братска и сърдечна помощ” – каза архиереят.

Свещеник Иван раздаде свидетелство за дарение поименно на всички дарители и спомоществователи, изказвайки най-сърдечни благодарности на всекиго поотделно.

За здравето на всички благоукрасители на храм „Св. Атанасий” свещенослужители и вярващи с един глас изпяхме „Многая лета”.

Гордеем се, че на територията на Русенска епархия, в днешното село Пороище се е родил един от най-видните молдавски князе Василий Лупу (1597-1661), който в продължение на близо двадесет години (1634-1653) мъдро е ръководил Молдавското княжество. Той е спомогнал за пренасянето на мощите на преподобната наша майка Параскева-Петка Търновска от Цариград в гр. Яш, в построения от него величествен храм „Св. Три светители” на 13 юни 1641 г. В същия храм, който е истински шедьовър на архитектурното строителство, притежавайки специфична външна фасада, е погребан князът заедно с първата си съпруга Тудоска и техния син Стефан Вода.

Да даде Бог, в повече населени места с храмове, нуждаещи се от възстановяване, вярващите да възвръщат благолепието на енорийските храмове, строени от нашите предци с ограничени материални възможности, но с много вяра!

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Обновление на храм в с. ПороищеОбновление на храм в с. ПороищеОбновление на храм в с. ПороищеОбновление на храм в с. ПороищеПроповедОбновление на храм в с. ПороищеОбновление на храм в с. ПороищеОбновление на храм в с. ПороищеВръчване на свидетелствата за дарениеОбновление на храм в с. Пороище

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »