ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов протойерей на Българската православна църква

10 ноември 2010 15:02, Русенска митрополия
Храмов празник в гр. Русе

На 8 ноември, Събор на св. архангел Михаил, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия по повод храмовия празник на едноименната църква в гр. Русе. В тържественото богослужение участваха архим. Емилиан, председател на църковното настоятелство към храма, свещ. Светослав Георгиев, свещ. Йоан Иванов и дякон Кирил Синев. Песнопенията на св. Литургия бяха изпълнени от женския църковен хор при храма.

След малкия вход на св. Литургия митрополит Неофит възведе в офикията „протойерей” на Българската православна църква свещ. Светослав. След прочитане на специална молитва от Архиерейския чиновник (богослужебна книга) митрополитът при трикратно произнасяне на възгласа „Достоен!” връчи набедреник на протойерей Светослав. Духовното отличие за бялото духовенство „протойерей” се дава за особени грижи и заслуги към повереното на свещенослужителя паство. От днес обръщението към новия протойерей ще бъде „Негово Всеблагоговейнство”.

Проповед на празника прочете именникът г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След изпяване на „Да бъде благословено името Господне” духовниците отслужиха молебно пение към св. архангел Михаил от центъра на храма.

„Да възпяваме ангелите е наш дълг. Те са тези, които ни пазят от всяко зло. Всеки от нас има свой ангел пазител. Колкото повече се старае да следва пътя на Христа, толкова ангелът е по-силен около него и го пази от всяко зло в света. Колкото повече напускаме добрия живот и се увличаме в суетата на този свят, толкова ангелът тъжен стои на достатъчно далечно разстояние от нас. Ангелът не налага нищо в нашия живот. Той само се радва или скърби, той съветва и внушава, но решението е наше. Затова нека да решаваме винаги добре, благоразумно за нашия живот и да се радваме на ангелската сила и на нейното присъствие в нашия живот” – каза архиереят.

Митрополит Неофит поздрави новоотличения протойерей и благодари за хубавото поучение на г-н Младенов.

Архим. Емилиан изказа благодарност на митрополита и събратята за помощта при ръководенето на храма. Той благодари и на енориашите, „които всеки ден са в храма и даряват своята скромна лепта за възстановяването на стенописите”, като им пожела „да имат преди всичко молитвено настроение, никога да не отпадат от молитвата, защото чрез молитвата ние сме в единство и в любов. Лошите неща да отминаваме с усмивка и прошка и да запазваме в сърцето си само добрината”.

Архиереят уточни, че архим. Емилиан е особено ангажиран, защото е игумен на три манастира – Басарбовския, Каранвърбовския и Копривецкия. „На него сме възложили грижата за монашеското изпълнение на нашата епархия и нека Бог да му помага и св. Йоан Рилски да снабди нашите манастири с подходящо манастирско братство, за да бъдат светилници на нашата епархия”.

Протойерей Светослав благодари на митрополита за оказаната му чест и пастирските съвети. Той благодари и за наставленията на неговите събратя архим. Емилиан и свещ. Йоан.

Третият Доростоло-Червенски митрополит е носил името на св. архангел Михаил.

На територията на богохранимата Русенска епархия се намират тридесет и един храма посветени на св. архангел Михаил.

Да ни е честит новият протойерей на Българската православна църква! Дай Боже, повече млади духовници да покажат ревност при грижата за духовното паство и за неговото духовно ограмотяване, от което то изпитва днес голяма нужда, и достойно бъдат възнаградени за усилията си с офикиите "протойерей", "иконом" и "свещеноиконом"!

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Храмов празник в гр. РусеМалък входХрамов празник в гр. РусеВъзвеждане в офикията "протойерей"Велик входВелик входХрамов празник в гр. РусеПо-широка от небесатаНова стенописМолебно пениеОтпустОтпустПротойерей Светослав ГеоргиевИзпълняване на "Ангел вопияше". гл. 5 Еленски напевКуполът на храма - нова стенописКуполът на храма - нова стенописСвещенослужителиАрхим. Емилиан, монах Атанасий и монахиня Фотиния

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит - фрагмент

Поздравително слово на архим. Емилиан и прот. Светослав

« предишна новинаследваща новина »