ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Николай Софийски

17 май 2020 18:14, Софийска митрополия
Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Николай Софийски

На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. В София, на улица „Пиротска“ се намира единственият храм, посветен на софийския светец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, на 16 май, празничната вечерня бе предстоявана от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство и петтима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна група певци от София, ръководени от д-р Андрей Касабов.

За първи път след двумесечно въздържание за присъствие в храмовете, християни изпълниха красивия столичен храм, съобразявайки се с държавническите разпоредби за безопасност.

По време на вечерното богослужение тържествено бе осветено петохлебие, частица от което еп. Поликарп раздаде на всички присъстващи.

В края на богослужбата с пастирско слово за вярата и за примера на св. Николай Софийски се обърна софиския викарий, с което призова вярващите да се вдъхновяват за ревностен духовен живот от житието на софийския мъченик Николай и като ги прикани да имат дръзновение да живеят като отстояват православната нравственост и вяра.

По традиция по време на вечернята цялото множество богомолен народ се отправя с литийно шествие до гробното място на светеца, намиращо се на ул. „Цар Симеон“ № 125. Там, пред малкия параклис, се прави водосвет и шествието отново се връща в храм „Св. Николай Софийски“, където продължава богослужението с последованието на петохлебието.

Тази година поради епидемиологичната обстановка в страната, официалното литийно шествие не се състоя. Но тридесетина сърцати християни, след края на богослужбата си направиха своеобразно такова шествие като отидоха с песнопения до гробното място на св. Николай Софийски. Те се поклониха на гроба на св. мъченик и изпълниха пред параклиса, построен в негова чест няколко тропари. Така, по духовно въодушевление от празника, традицията бе спазена и тази година.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1:https://flic.kr/s/aHsmNgsUZZ

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2:https://flic.kr/s/aHsmNfM6KZ

 

Текст : Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова - 1, Александър Ангелов - 2

 

 

« предишна новинаследваща новина »