ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. Пловдив

25 май 2020 10:31, Пловдивска митрополия
Благодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. Пловдив

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Ден, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, създатели на нашата култура.

По този повод Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай отслужи благодарствен молебен в храм "Свв. Кирил и Методий" в град Пловдив. Владиката отправи молитва към Всеподателя Бога за всички деятели на просветата и културата, за преуспяване във всяко добро учение.

С митрополитa съслужиха Преосвещеният Знеполски епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставр. свещеноик. Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноик. Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" под диригентството на протопсалт Георги Радев.

На богогслужението присъстваха областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева, зам.-кмет "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, представители на общинската власт и миряните, съхранили в паметта си делото на светите братя Кирил и Методий.

В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна към народа с архипастирско слово за празника. След което духовенството, представителите на държавната власт и всички миряни се отправиха към паметника на Свв. Кирил и Методий, намиращ се пред хуманитарната гимназия, носеща тяхното свято име и поднесоха цветя и венци.

 

Снимки: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/2165-24-05-2020-24.html

 

 

Снимки

Благодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. ПловдивБлагодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. Пловдив
« предишна новинаследваща новина »