ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 20 на „Църковен вестник”

15 ноември 2010 10:37, Българска Патриаршия
Брой 20/2010 на "Църковен вестник"

Провокирани от годишнината на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и хиротонията на Браницки еп. Григорий (на които събития ще отделим специален брой), както и от няколко годишнини на бележити духовници през изтеклия период, сме подготвили един брой, подчинен на темата "Помнете вашите наставници" и посветен на достойни наши православни духовници от миналото и днес.

На заглавната страница, редом с иконата на великия наставник на българския народ св. Климент Охридски, публикуваме слово на авва Доротей към наставниците и към учениците. В същия контекст отбелязваме и удостояването с държавно отличие на Русенския митрополит Неофит – стр. 1.

По повод 15 години от кончината на приснопаметния Великотърновски митрополит д-р Стефан публикуваме обширна статия на г-н Борис Цацов под заглавие „Скромен труженик на Господнята нива”, която ни въвежда в живота и душевността на достойния архиерей - стр. 4-5.

По повод 120-годишнината на пловдивския храм „Св. Параскева” публикуваме статия на прот. Емил Паралингов, посветена на достойните свещеници, служили в този храм от основаването му до наши дни – стр. 6.

За избраниците Божии и за лекотата, с която оклеветяваме, охулваме и слагаме публично етикети на нашите съвременници, е проповедта на Лимасолски митрополит Атанасий за св. Нектарий Егински, чиято памет честваме на 9 ноември. Проповедта може донякъде да ни даде отговор и на въпроса: защо християните от всички времена са смятали, че достойни духовници е имало само в миналото и защо не ги откриваме около себе си - стр. 3.

В броя намериха място и възпоменания за достойни архиереи и няколко съобщения за новоотличени свещенослужители на БПЦ – на 2 и 3 стр.

Разказ за неизвестните исихасти, подвизавали се в манастир при с. Лалково, Сливенско; наставления на сръбския старец Тадей Витовнишки; както и за народните будители от рода Чалъковци - четете на стр. 7.

За представянето в Брюксел на книгата „Летопис на Българската православна църква” по повод 1140-годишнината на БПЦ - четете на стр. 8.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалевa, редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »