ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановяване на народния обичай „Седянка” във Варна

15 ноември 2010 16:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Седянката

„Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки. Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон – пътеводител в живота. Старите разказват, това което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет… На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение.”

Л. Каравелов

На 21 ноември /неделя/, в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” ще отбележим празника Въведение Богородично по един традиционен начин на забавление от българската култура – „Седянката”.

Този проект е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна.

За съжаление този вид събирания и веселби не са достигнали до нас, изчезвайки напълно през средата на миналия век. Сега можем да ги видим единствено на сцената, където определен ансамбъл имитира живота на нашите предци, прекроен през призмата на актьорското майсторство и хореографията.

На 21-ви си поставяме целта да „свалим” красивия народен обичай „Седянка” от сцената и да го изживеем истински, всички заедно, така както е било.

Събитието ще започне с неделна Литургия, след което празнично хоро, демонстрация на различни занаяти и месене на хляб, като всичко това ще прерасне в традиционна седянка след залез слънце.

Идеята за това събитие се роди от желанието за алтернативно място за забавление на младите хора, които не посещават нощните дискоклубове и които обичат българската фолклорна музика и танци. С този проект правим първи стъпки в Духовно-просветния център да заживеят ръка за ръка българският фолклор и Православието.

Днес хората от Църквата започват да усещат силен контраст между християнството и съвременната масова култура. Българската традиция като цяло, е възпроизвеждала именно културата извън Литургията, като периферия и отражение на Царството Божие. Всеки един детайл в бита и ежедневието е централизиран „во Христа”. Това е от голямо значение днес, за всички нас, които трябва да носим неделната благодат в света и да го преобразяваме.

„Седянката” е място, където всички сме заедно и равни един с друг, като всеки от нас участва пълноценно по начин, който е типичен за него самия.

Там ще се учим един другиго, ще пеем заедно, ще танцуваме и ще се забавляваме.

Проектът е финансиран от Община Варна, като са набелязани две дати:

21 ноември - Въведение Богородично и

26 декември - Събор на Пресвета Богородица.

Духовно-Просветен Център „Св. Архангел Михаил”

 

 

« предишна новинаследваща новина »